Inconveniënten

Datum laatste wijziging: 26 oktober 2020  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Wat zijn inconveniënten?
  2. Vergoeding
  3. Functiewaardering
  4. Zorgmedewerkers hebben fysieke problemen
  5. Inspectie SZW tilt zwaar aan gezonde fysieke belasting
  6. Koudetoeslag nabetalen
  7. Campagne om fysieke overbelasting tegen te gaan

Wat zijn inconveniënten?

Inconveniënten zijn voor de werkende mens bepaalde ongunstige omstandigheden. Ongunstige omstandigheden zijn onder meer:

  1. hitte
  2. koude
  3. fysiek zwaar werk
  4. gevaarlijk werk
  5. ongunstige uren (bijv. werken 's nachts)

Vergoeding

Het werken onder ongunstige omstandigheden wordt vaak extra vergoed, de zogeheten inconveniëntentoeslag. Deze toeslag is belast.

Functiewaardering

De toeslag kan naast het salaris worden uitgekeerd, vaker komt het voor dat de inconveniëntentoeslag onderdeel vormt van het betreffende functiewaarderingssysteem. Toeslag of niet, zoals bekend is één van de doeleinden van de Arbowetgeving de inconveniënten te matigen of nog liever deze tot verwaarloosbaar te reduceren.

Zorgmedewerkers hebben fysieke problemen

85% van de medewerkers in de Nederlandse zorg heeft te kampen met fysieke klachten. 23% van de medewerkers kan wegens rug-, nek- en schouderklachten het eigen werk niet meer uitvoeren. Bijna 80% van de zorgmedewerkers geeft aan fysiek zwaar werk te hebben. Ook ervaren zorgmedewerkers dat hun werk veel impact heeft op hun privéleven en dit heeft direct gevolgen voor hun gezondheid en verzuim. Bijna alle zorgmedewerkers geven daarnaast aan hun werk emotioneel belastend te vinden, dit leidt in 6% van de gevallen tot extreme emotionele uitputting. (Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam en Stichting IZZ, 28 nov. 2014)

Redactie: In de CAO Zorg en Welzijn komen we wel toeslagen tegen voor onregelmatige diensten en slaaptoeslag maar niet voor inconveniënten.

Inspectie SZW tilt zwaar aan gezonde fysieke belasting

Ruim de helft van de werknemers in de gezondheidszorg krijgt te maken met fysiek zwaar werk. Dit blijkt onder meer uit de monitor fysieke belasting. Investeren in beleid om fysieke overbelasting te voorkomen, heeft een positief effect op de inzet en effectiviteit van medewerkers op de korte en lange termijn. Dit leidt tot minder verzuim, betere werkprestaties en een betere werksfeer.

Wat is er aan te doen? Onder meer de juiste kennis over arbothema’s en hulpmiddelen. (Bron en meer: BG Magazine, 16 dec. 2018)

Koudetoeslag nabetalen

Hilton Foods Holland in Zaandam moet 750 huidige en voormalige medewerkers en uitzendkrachten met terugwerkende kracht hun koudetoeslag (toeslag voor werken in gekoelde ruimtes) over de afgelopen vijf jaar uitbetalen. Ook hebben ze in de toekomst structureel recht op deze toeslag. Dat is de uitkomst van een rechtszaak die FNV Voedingsindustrie aanspande namens haar leden. Hilton Foods Holland meende dat het bedrijf de koudetoeslag uit de CAO voor slagers niet hoefde te betalen, maar de rechter gaf de medewerkers, die helemaal geen toeslag kregen, op alle punten gelijk.

Volgens de uitspraak moeten 450 medewerkers vanaf nu een koudetoeslag van 9,80 bruto euro per week ontvangen. De nabetaling kan volgens de FNV ‘zomaar oplopen tot 3000 euro’. In totaal gaat het om een nabetaling van een kleine twee miljoen euro. (Bron: Zaanstad Nieuws, 4 juli 2020)

Campagne om fysieke overbelasting tegen te gaan

Er is meer aandacht nodig voor het voorkomen van beroepsziekten door lichamelijke belasting. Uit cijfers van TNO blijkt dat bijna een half miljoen werknemers kampen met fysieke aandoeningen door het werk. Deze klachten leiden jaarlijks tot zeven miljoen verzuimdagen en een kostenpost voor werkgevers van 1,5 miljard euro, nog los van de zorgkosten. Daarom lanceert staatssecretaris Bas van 't Wout van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op woensdag 28 oktober de campagne Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!

Naast voorlichtingsactiviteiten wordt aan werkgevers en brancheorganisaties een online toolbox met gratis hulpmiddelen en instrumenten ter beschikking gesteld. Werknemers kunnen zelf via een online test in vijf minuten in kaart brengen welke risico’s zij lopen op lichamelijke belasting, waarna ze doorverwezen worden naar voor hen relevante hulpmiddelen en adviezen. Deze test is te vinden opwww.hoetopwerkjij.nl. (Bron: Min. SZW, 26 okt. 2020)