Pensioenmythe twee: pensioen is moeilijk!
Opinie | do 28 mei 2015 | Auteur: Pieter Marres | Trefwoorden: Pensioenregeling, Pensioenleeftijd, Pensioen
HR-mensen horen wij regelmatig verzuchten: “Wat is pensioen toch moeilijk!” Na het lezen van dit artikel zult u zien dat het best meevalt. Zeker als u vroeger (en wellicht nu nog steeds) net als ik graag met lego speelde.
De pensioenregeling die uw medewerkers hebben is te vergelijken met een legodoos. En nog een hele eenvoudige ook. Er zitten namelijk alleen rode en groene legoblokjes in.
De rode legoblokjes zorgen er voor dat er een potje geld wordt gespaard voor later. Er wordt altijd een potje gespaard voor de deelnemers aan de pensioenregeling. In veel gevallen (maar niet altijd) wordt er ook een potje gespaard voor de partner. Dat betekent dus dat er voor elke pensioenregeling tenminste één en maximaal twee rode blokjes in de doos zitten. De rode blokjes zijn de laatste jaren flink duurder geworden. Dat komt door de lage rente en gestegen levensverwachting.
De pensioenregeling die uw medewerkers hebben is te vergelijken met een legodoos
Verzekeraars en pensioenfondsen moeten daardoor steeds meer geld in kas houden. Door de pensioenleeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar heeft u de prijsstijging nog enigszins kunnen temperen.
Opbouw van pensioen is logisch
De groene legoblokjes zorgen er voor dat uw medewerkers en hun gezin financieel verzorgd worden, mocht het noodlot toeslaan. Technisch gesproken: de groene blokjes zijn de verzekeringselementen in de pensioenregeling.
In veel pensioenregelingen zitten extra verzekeringselementen die uw medewerkers extra zekerheid moeten geven
Onder het “noodlot” verstaan we het overlijden van de deelnemer vóór de pensioendatum (de partner krijgt dan geld) of het arbeidsongeschikt worden van de deelnemer (de deelnemer krijgt dan toch nog een redelijk pensioen). Betekent dit dat er altijd twee groene blokjes in de pensioenregeling? Minstens. In veel pensioenregelingen zitten namelijk nog extra verzekeringselementen die uw medewerkers extra zekerheid moeten geven.
Alles is te verzekeren
De meest bekende zijn de groene blokjes voor extra partnerpensioen (de zogenaamde “
ANW-hiaat”) en voor extra arbeidsongeschiktheidspensioen (de zogenaamde “WGA-hiaat” en “WIA-hiaat). Daarnaast kunnen er in uw pensioenregeling nog groene blokjes zitten die het risico van onstuimige beurskoersen indammen en het risico (!) dat we in de toekomst nóg langer leven. Kortom, voor bijna elke situatie kunt u wel een groen blokje toevoegen, haast alles is te verzekeren. Kost wel geld natuurlijk.
Samenvattend: rode en groene blokjes
De rode blokjes in uw pensioenregeling zorgen voor de “spaarpot” voor later en kosten het meeste geld. In elke pensioenregeling zit tenminste één rood blokje, namelijk de spaarpot voor de deelnemer zelf. De groene blokjes dienen om het (financiële) leed te verzachten wanneer het noodlot toeslaat. Alle pensioenregelingen hebben minstens twee groene blokjes maar het kan wel oplopen tot zeven.
De pensioenregeling is te kraken
Hoe is de pensioenregeling van uw medewerkers opgebouwd? Welke rode en groene blokjes zitten er in? Zijn het er te veel of juist te weinig? Als u die vraag kunt beantwoorden, bent u er in geslaagd uw pensioenregeling te “kraken”. Proficiat!