Statistieken zijn handig om de werkelijkheid te verdoezelen

Opinie  |  wo 22 mei 2024  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,

"Er zijn drie soorten leugens: leugens, verdomde leugens en statistieken"

Ook nu weer blijven allerlei deskundigen erop hameren, dat we de 3%-grens v.w.b. het begrotingstekort niet mogen overschrijden. En daarbij mag de staatsschuld niet boven de 60% van het Bruto Binnenlands Product uitkomen. Deze regels hebben we onszelf en andere landen in het Stabiliteitspact opgelegd om inflatie c.q. devaluatie ( waardevermindering) van de euro te voorkomen.
Zodra landen deze grenzen overschrijden kunnen boetes worden opgelegd. Vrijwel alle landen, behalve Nederland hebben deze regels meerdere jaren overtreden, zonder dat boetes (0,2% van BBP) werden geheven.
Nederland zit ook dit jaar tegen de grens van 3% aan en de paniek breekt uit. De oppositie verwijt nu al de nieuwe regeringspartijen dat ze v.w.b. hun uitgaven lichtzinnig bezig zijn. Laten we eens de toestanden met andere landen vergelijken, dan zien we dat de meeste landen van de EU de normen niet halen, en deze zelfs al jaren fors overschrijden.

Staatsschuld van Nederland in verhouding tot andere landen

De staatsschuld van Nederland is ondanks allerlei paniekverhalen, een van de laagste van Europa, maar zou (rekenkundig)  nog veel lager kunnen zijn, wanneer ook de belastingvordering van 30% op het pensioenvermogen van 2.000 miljard, meegeteld zou worden. Maar dat doen we om onbegrijpelijke redenen niet of komt het beter uit om het niet mee te tellen. Onze staatsschuld blijft hoog omdat we vermoedelijk niet alle vorderingen willen meenemen.
Wat is bijvoorbeeld de staatsschuld van respectievelijk Griekenland, Italië, Portugal, Spanje, België, Duitsland en Nederland t.o.v. het Bruto Binnenlands Product (BBP) en wat is hun begrotingstekort? (N.B. deze getallen kunnen jaarlijks aanmerkelijk verschillen, maar blijven relatief hetzelfde)
 
Land Staatsschuld % versus BBP Begrotingstekort vs BBP
Griekenland 200,7  0.9 %
Italie  155,3 4,4 %
Portugal 130,5 0,1 %
Spanje 121,8 3,2 %
Belgie 111,4 4,9 %
Frankrijk  112,0  1,6 %
Duitsland  69,4 1,6%
Nederland  52,6 1,8 %

Het is natuurlijk een prima streven om de staatsschuld en het begrotingstekort zo laag mogelijk te houden om devaluatie van de Euro te voorkomen, maar dan moeten de regels voor alle EU-landen wel hetzelfde zijn.
  • En als je schulden relatief laag zijn, mag je dan op enig moment ietsje meer geld uitgeven?
  • En als je de jaarlijkse rapporten van de Algemene Rekenkamer leest, dan val er nog wel wat te bezuinigen, vooral op absurde uitgaven of gewoon verdwenen geld!
  • En waarom moeten er 3000 medewerkers* zitten op het Ministerie van Onderwijs, terwijl we kennelijk geld tekort komen voor leraren.
N.B. bezuinigen is niet alleen minder geld uitgeven, maar vooral: wat is wel en niet nuttig om uit te geven; er wordt namelijk nog teveel geld over de balk gesmeten?
* schatting
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info