Ontslagpoging mislukt. Wie is nu incompetent?
Opinie | ma 30 mei 2022 | Bron: HR-kiosk & De Telegraaf | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Scholingsplicht, Disfunctioneren, Wet Werk en Zekerheid, WWZ
Ontslagpoging mislukt: scholengroep moet bestuurder 1,5 ton meegeven
De vraag die zich in deze casus aandient is: wie is nu incompetent als bestuurder? De Raad van Bestuur of het hoofd van de scholengemeenschap?
De leiderschapsstijl, competenties en vaardigheden van het hoofd van de school pasten niet meer bij de ambities van de scholengroep, en daarom moest de bestuurder vertrekken. Dat vond althans de raad van bestuur van een Amersfoortse scholengemeenschap. De bestuurder in kwestie verzette zich echter hevig tegen zijn voorgenomen ontslag en krijgt nu ruim anderhalve ton mee.
Uitspraak gerechtshof
Dat blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Het hof vindt dat als de RvB ontevreden was over het leiderschap van de man, ze hem eerst hadden moeten waarschuwen en cursussen en/of coaching moeten aanbieden. Door meteen aan te sturen op ontslag, handelden zij ernstig verwijtbaar.
Scholingsplicht
In de Wet werk en zekerheid (
WWZ) is een scholingsplicht opgenomen, in aanvulling op het 'goed werkgeverschap'. De scholingsplicht is als volgt in de wet geformuleerd:
'
De werkgever stelt de werknemer in staat scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn functie en, voor zover dat redelijkerwijs van hem kan worden verlangd, voor het voortzetten van de arbeidsovereenkomst indien de functie van de werknemer komt te vervallen of hij niet langer in staat is deze te vervullen.'
De scholingsplicht is per 1 juli 2015 ingegaan. Vanaf die datum is de werkgever verplicht om zorg te dragen voor voldoende scholing voor zijn werknemers. Het is belangrijk om deze scholingsafspraken schriftelijk vast te leggen. De kans op ontwikkeling is een van de belangrijkste
Geen ontslag wanneer niet aan scholingsplicht is voldaan
Naast het vastleggen van de scholingsplicht in de wet zijn er ook gevolgen opgenomen indien de werkgever niet aan de scholingsplicht heeft voldaan. Een werknemer kan niet meer worden ontslagen wegens disfunctioneren (D-grond) als blijkt dat de werkgever niet aan de scholingsplicht heeft voldaan, doordat hij onvoldoende heeft zorg gedragen voor scholing voor de betreffende werknemer.
Werkgevers zullen zich goed moeten realiseren dat wanneer onverhoopt een werknemer ontslagen moet worden: wat hebben wij er aan gedaan (en goed vastgelegd en gecommuniceerd) dat de werknemer toch zou kunnen functioneren?