Mensentekort? Wat een onzin; we hebben er meer dan genoeg!
Opinie | za 27 jul 2024 | Bron: HR-kiosk & De Telegraaf | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Ontwikkeling, Ambtenaren, Ouderen, 50+, Werk-privé balans, Toeslagen
Tekort aan mensen is alarmerend roept Randstad topman Jeroen Tiel. Hij nuanceert later wel dat we een onjuiste mix van werknemers hebben. Maar helaas wordt nog steeds niet de vinger op de juiste plek(ken) gelegd.
Werken is een noodzakelijke hobby
In dit land is werken al jarenlang een noodzakelijke hobby geworden. We doen ons uiterste best om de juiste balans tussen werken en privé te vinden, maar zijn volledig doorgeschoten, waarbij privé het belangrijkste is geworden.
Praten over je werk tijdens een privé bijeenkomst is vrijwel “not done”. Je baan, je werk, is niet chique. Daar praten toch niet over?
Lees
Minder werken en compenseren met toeslagen
En als we met 4 of 3 dagen werken, met diverse toeslagen rond kunnen komen, waarom zul je dan 5 dagen gaan werken? Waarom laten we toe dat veel leerkrachten parttime werken? Ja, we hebben een wet uitgevaardigd waardoor het een recht is geworden.Maar wie moet dat financieren?
De helft van Nederland houdt de andere helft tegen om productief te zijn
We hebben veel te veel indirecten, die geen enkele bijdrage leveren aan de welvaart. Waarom zitten er duizenden ambtenaren op het Ministerie van Onderwijs, terwijl we veel leerkrachten tekort komen? Laat ik het niet eens hebben over de negatieve invloed, die ambtenaren hebben op het plezier van werken in het onderwijs (en in de Zorg)
En wanneer je te beroerd bent om je te ontwikkelen, zijn er genoeg instanties die ja als “slachtoffer” zien en gaan helpen.
We komen professionele mensen tekort, bijvoorbeeld in de Zorg en Techniek. Maar hoe worden jonge mensen ervaren c.q. een professional? Door tijdens hun werk door de werkgever toch opgeleid te worden? Waar is het leerlingenstelsel gebleven?
Teveel studies leiden op voor een “vak” waar nauwelijks behoefte aan is. Ook heel opmerkelijk is, dat zij die hun studie hebben afgemaakt, niet direct aan de slag gaan. “Nee, ik heb een tussenjaar”, dat vaak meer dan 3 jaren duurt.
Ook de inzet van ouderen schiet schaamteloos tekort!
Goed gekwalificeerde oudere werknemers worden niet uitgenodigd voor een sollicitatie. Daarbij laten we teveel toe dat ouderen zich na hun 50ste niet meer hoeven te ontwikkelen.
Lees
Nutteloos werk
In vrijwel alle bedrijven komt het voor dat er voor een deel nutteloos en onproductief werk wordt verricht. Neem de onnodige rapportages in de Zorg, maar ook in de rest van het bedrijfsleven zou periodiek aan de medewerkers gevraagd moeten worden: welke bezigheid acht jij nutteloos, dus afschaffen of zouden we beter moeten doen?
Waarom?
- Waarom kunnen we niet gewoon 100.000 woningen per jaar bouwen en waarom zijn er legio mogelijkheden om dat tegen te houden?
- Waarom verzinnen we steeds meer stompzinnige wetten, die we niet eens willen of kunnen handhaven?
- Waarom zijn we blij wanneer we een flink aantal boeren hebben uitgekocht en vergeten we dat ook een deel van de economische welvaart wordt ingeleverd?
- Waarom kunnen de Fransen in de EU de Nederlandse vissers platleggen en gaan wij daarna aan de Fransen de miljardenopdracht geven voor de bouw van onderzeeërs, terwijl wij de beste bouwers in huis hebben (of inmiddels hadden)?
- Waarom moest er zo nodig een “Hoge snelheidslijn” gerealiseerd worden, waar geen behoefte aan was en het regionale treinverkeer qua structuur totaal verouderd is. O, ja nu blijkt ook nog dat de constructie van de infrastructuur van de HSL niet deugt.
De
EU is overigens van een economische organisatie en puur politieke organisatie geworden, van handjeklap en af- en uitruil van belangen.
Ik heb al veel over deze misstanden geschreven, maar realiseer mij ook dat ik een stevige generatiekloof heb en wellicht met een zweem van weemoed naar het verleden kijk, maar wel de toekomst nog steeds helder zie.
Lees meer