Mogelijk tienduizenden mensen hebben een te hoge of te lage arbeidsongeschiktheidsuitkering gekregen door fouten van het UWV. Eens te meer is pijnlijk duidelijk dat het complexe stelsel aan alle kanten vastloopt. Maar de uitweg is onduidelijk.
De arbeidsongeschiktheidsuitkering is verworden tot een waar hoofdpijndossier voor uitkeringsinstantie UWV. Dat het op meerdere fronten misgaat, is bekend. De wachtlijsten voor beoordelingen liepen in de afgelopen jaren dusdanig op dat sommige mensen negen maanden moesten wachten. Begin deze zomer bleek nog dat van een aanzienlijk deel van die beoordelingen niet goed is na te gaan of ze wel kloppen.
Deze week kwam er een nieuw probleem bij, toen het UWV na berichtgeving van het AD bevestigde dat mogelijk tienduizenden mensen in de afgelopen vier jaar door hun fout een te hoge of te lage arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen. Hoewel het in sommige gevallen om kleine verschillen gaat, kunnen de bedragen in specifieke casussen behoorlijk oplopen. Het is dus niet uit te sluiten dat mensen in de problemen zijn geraakt door een te lage uitkering.
Hert dagloon wordt berekend aan de hand van de gegevens, die de werkgever 2 jaar voor je ziekte aan de Belastingdienst heeft gezonden. Dat is de zogenaamde Polisadministratie.
Onverbiddelijk worden die bedragen aangehouden, dus ook wanneer in het jaar daarna een nabetaling wordt gedaan om wat voor reden ook. Toen de WAO nog bestond gaf de werkgever zelf het afgesproken maandloon door, maar dat was te ingewikkeld. Dat moest geautomatiseerd worden en door de Belastingdienst vastgelegd in hun systemen. Theoretisch is dat makkelijk, maar ook hier gaat het wel eens fout of is het systeem onverbiddelijk, daar waar het dagloon voor je gevoel hoger zou moeten zijn.
Mocht je het bijna willen snappen dan is het boek "Wegwijs in de WIA, van Nicoline van Klaveren een uitkomst. Ja, nogal taaie kost, maar wel heel prettig beschreven. Zie Boeken en literatuurlijst | HR-kiosk.nl We zullen deze lijst de komende tijd gaan aanvullen met interessante boeken.