Inhoud
- Gevolgen voor de zorgverzekeringswet
- Gevolgen voor de personeelsafdeling
- Kennisverslag UWV: WIA-prikkels werken
Gevolgen voor de zorgverzekeringswet
Door de
WIA blijft de werkgever langer en intensiever betrokken bij de re-integratie van de arbeidsongeschikte werknemer. Verder is de rol van Arbo-artsen uitgebreid, zij mogen bijvoorbeeld net als huisartsen arbeidsongeschikten naar specialisten doorverwijzen.
Gevolgen voor de personeelsafdeling
De
WIA heeft ook gevolgen voor de personeelsafdeling en het te voeren personeelsbeleid. Loondoorbetaling bij arbeidsongeschiktheid, het re-integratietraject, het aanpassen van arbeidscontracten voor degenen die gaan werken op basis van verminderde capaciteit, de veranderde subsidieregeling bij het in dienst nemen van gedeeltelijk arbeidsgeschikten en het ontslagbeleid komen op de
HRM-afdeling af.
Kennisverslag UWV: WIA-prikkels werken
Zijn er grote verschillen in de arbeidsparticipatie tussen mensen die net wel of net geen WIA-uitkering krijgen? Uit het nieuwste kennisverslag van
UWV blijkt dat dit niet het geval is.
UWV onderzocht, samen met onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam, of het voor de arbeidsparticipatie uitmaakt of iemand met een arbeidsbeperking wel of niet een uitkering toegekend krijgt. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen mensen die een uitkering aanvragen vanuit een dienstverband (werknemers) en mensen die geen werkgever hebben en de uitkering vanuit de Ziektewet doen (vangnetters).
Een van de bevindingen: De werknemers werken na 1 jaar nog ruim twee keer zo veel als de vangnetters. Voor de arbeidsparticipatie is het dus veel belangrijker of de WIA-aanvrager nog een werkgever heeft na 2 jaar ziekte, dan of hij wel of niet een uitkering toegekend krijgt. (Bron:
UWV,
11 feb. 2019)
Ga terug naar subrubriekWet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA).