Werkgevers stoppen met het inhuren van ZZP’ers

wo 4 sep 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

Werkgevers zoeken massaal naar manieren om van ZZP’ers af te komen nu de Belastingdienst strenger gaat optreden tegen schijnzelfstandigheid.
Dat is een eufemisme, want de Belastingdienst heeft vanaf 2006, toen de verantwoordelijkheid van de controle op de “verzekeringsplicht” van het UWV overging naar de Belastingdienst helemaal geen enkele controle uitgeoefend, maar is een eigen “handel” begonnen met VAR-verklaringen. Lees

Ministerie van Sociale Zaken zaait twijfel

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat in een reactie weten, dat juist hun doel is dat bedrijven kritischer nadenken over het inhuren van ZZP’ers. “Voor werkgevers die te maken hebben met wisselende vraag blijven er genoeg mogelijkheden om daarin te voorzien”, aldus een woordvoerder. Waarmee meteen weer een twijfel over de Wet DBA (zeg maar gewoon: de Wet op de Verzekeringsplicht) wordt geïntroduceerd.
Natuurlijk zijn er mogelijkheden voor deze specifieke problematiek van een wisselende vraag, maar wel met een normale arbeidsovereenkomst van een 0-uren of oproepcontract.
En ook de hulp van een gecertificeerd Uitzendbureau is een mogelijkheid, maar niet een ZZP-er met schijnzelfstandigheid.