Onze staatsschuld blijft hoog omdat we niet alle vorderingen willen meenemen
vr 1 sep 2023 | Bron: HR-kiosk & CBS | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Staatsschuld, CBS, Belastingclaim, Pensioenvermogen
Nederland heeft totaal ongeveer 2.000 miljard euro aan pensioenvermogen. (Pensioenfondsen en verzekeraars samen). Dat is dus echt geld dat in de loop van jaren door pensioengerechtigden (samen met de werkgever) is afgedragen. Zogenaamd uitgesteld loon, waarover nog geen belasting is betaald. Omdat een pensioenuitkering bovenop de
AOW komt, moet daar over enige tijd 30% belasting over worden betaald. Een reële vordering van 600 miljard euro voor de Staat dus.
Lees
Bij navraag door onze redactie bij het
CBS waarom deze vordering niet meegenomen wordt in het bepalen van de Staatsschuld, antwoordde het
CBS:
Dat de belastingclaim niet geboekt kan worden als een toekomstige vordering, omdat zowel het vermogen van de pensioenfondsen in de toekomst, als het belastingpercentage onzeker zijn.
En dat durft men, namens de overheid, te stellen, terwijl het pensioenvermogen in 10 jaar tijd verdubbeld is en belastingen alleen maar stijgen. Ons vermoeden is, dat het beter is om niet al te rijk over te komen, anders zou "Brussel" wel eens Nederland om een hogere bijdrage kunnen vragen, of zijn wij te argwanend?
Misschien iets voor het vragenuurtje van de Tweede Kamer aan demissionair minister Kaag, waarom zij zo angstvallig deze claim verborgen houdt?
Lees meer