Begrotingstekort gaat dit jaar naar 11,8%, maar de staatsschuld valt wel mee

Opinie  |  za 25 apr 2020  |  Bron: Telegraaf HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,

"De overheidsfinanciën zullen dit jaar min of meer in een ravijn storten", lezen we. Maar is het wel zo desastreus?
Minister Wopke Hoekstra van Financiën gaat ervan uit dat hij eind dit jaar de boeken zal sluiten met een begrotingstekort van maar liefst 11,8 procent, oftewel 92 miljard euro. Dat zou het op een na slechtste resultaat sinds het jaar 1900 zijn. Alleen 1918, het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog, eindigde met een nog groter begrotingstekort van 15 procent. Alsof begrotingstekorten ook maar enige vergelijking met vooroorlogse situaties kunnen doorstaan.
De Nederlandse staatsschuld zal dit jaar in één klap stijgen van 48,3 naar 65,2 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) . De extra uitgaven die het kabinet tot dusver heeft gedaan om de medische kosten en de economische schade van de corona-uitbraak op te vangen, tellen op tot een kostenpost van 20,1 miljard euro, zo blijkt uit een financieel overzicht dat Hoekstra bij de Voorjaarsnota heeft gevoegd.

Alles is relatief ook de staatsschuld 

Ter vergelijking: de staatsschuld in Griekenland bedraagt ongeveer 170% en van Italië 130% van BBP. De staatsschuld van Duitsland, waarmee we ons graag vergelijken was ongeveer 58%, dus aanmerkelijk hoger dan Nederland en zal ook door allerlei noodmaatregelen sterk stijgen. Nee, Nederland staat er relatief helemaal niet zo slecht voor. Maar dan vergeten we zelfs een uitermate aantrekkelijke belastingclaim.

Pensioenfondsen

Wanneer de Pensioenfondsen 75 miljard aan vermogen inleveren vanwege de beurscrisis, dan blijft er nog altijd nog 1675 miljard over. Tel daarbij de waarde van de lijfrentes, kapitaalverzekeringen en pensioenen bij verzekeringsmaatschappijen, dan komen we op bijna 2.000 miljard aan pensioenvermogen!
Op deze pensioenen rust een belastingclaim van gemiddeld 35% (pensioenen komen dus v.w.b. de belastingschaal boven op de AOW). Dit is dus een toekomstige vordering van 700 miljard euro, die voor het gemak (tactisch?) maar niet meegeteld wordt in de lijst van schulden en bezittingen c.q. vorderingen die de staatsschuld vormen.

Nederland heeft dus feitelijk helemaal geen staatsschuld!

Wat overigens ook vergeten wordt, is dat Italië de op twee na grootste goudvoorraad ter wereld heeft en gemiddeld per hoofd van de bevolking het hoogste vermogen heeft van Europa. Italië is dus helemaal niet zo arm. Waarom  moeten wij zo nodig Italie helpen? En in Griekenland wonen relatief meer miljardairs dan in Nederland. 
 
 
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info