Hoe komt het dat Nederland de hoogste inflatie heeft van de EU?
Opinie | di 14 jan 2025 | Bron: HR-kiosk & CBS | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Inflatie, CBS, Staatsschuld, Begrotingstekort, Europese Unie, Consumentenprijzen, Kartelverbod, Stabiliteitspact, EU
In 1 jaar tijd is de inflatie in Nederland opgelopen tot 4,1%. Daarmee is Nederland koploper in de
EU. Dat is uiterst merkwaardig!
In het verleden zouden landen als Italië en Griekenland met respectievelijk een staatsschuld van 180% en 160% allang failliet zijn geweest of hun valuta enorm gedevalueerd. Oftewel wij zouden toen met onze harde guldens heel goekoop in die landen hebben kunnen shoppen. Maar wat blijkt: wij zijn nu duurder uit, terwijl we een van de laagsten zijn v.w.b. onze staatsschuld (en nemen dan bewust een
belastingclaim op pensioenen van 600 miljard niet mee) en met ons begrotingstekort doen we ook al hysterisch!
Inflatie stijgt naar 4,1 procent in december
Consumentengoederen en -diensten waren in december 4,1 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het
CBS. In november was de inflatie 4,0 procent. Het inflatiecijfer van december is hetzelfde als bij de snelle raming die op 7 januari is gepubliceerd.
Hoe wordt inflatie gemeten?
De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar. De CPI geeft ook inzicht in de prijsontwikkeling in vergelijking met een maand eerder. Ten opzichte van november stegen de prijzen voor consumenten in december met 0,1 procent.
Met het decembercijfer is ook de inflatie van 2024 bekend. Consumentengoederen en -diensten waren in het afgelopen jaar gemiddeld 3,3 procent duurder dan in 2023. N.B. gemiddeld, maar uiteindelijk t.o.v. december 2023 wel 4,1%!
Maar hoe komt het nou dat we toch de hoogste inflatie van de EU hebben?
De belangrijkste factoren zijn de prijzen in de supermarkten, die ik al jaren verdenk van prijsafspraken of in ieder geval stilzwijgende kartelafspraken en de andere partij die de inflatie opdrijft is de Overheid zelf met haar ongebreidelde belastingdrift. Er zijn twee zaken in het leven zeker: de dood en de belastingen. Vooral de Overheid zelf geeft een enorme druk op de inflatie met extra belastingen op energie, benzine, (fris)dranken, waterschapslasten, gemeentelijke belastingen, huren etc. etc.
Overigens Griekenland en Italië, maar ook Belgie, Frankrijk en Spanje hebben zo'n hoge staatsschuld, omdat zij al jarenlang zich niet houden aan het Stabiliteitspact.
Lees meer