Baas weert oudere werknemer, die weer vaker voor een dichte deur komt

Opinie  |  di 16 jul 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,



Wie werkt zoekt en boven de 55 jaar is, merkt het verschil. Bedrijven (lees HR-managers) zijn weer huiverig om ouderen in dienst te nemen. Werkgevers vallen weer terug in oude patronen (vooroordelen). Ze beschouwen ouderen als een risico. In de praktijk vaak volkomen onterecht volgens Telegraaf van 16-7-2024.

Ervaring

Werkzoekenden merken aan den lijve, dat één op de zes op zoek is naar een baan. Hoewel de arbeidsmarkt nog altijd krap is, regent het afwijzingen en sommigen zijn zelfs nog nooit uitgenodigd voor een gesprek. Ouderen die wel een baan hebben, zien hun baas aarzelen of weigeren resoluut om leeftijdsgenoten aan te nemen.

CBS

Oudere werknemers hebben een langere baanduur dan jongere werknemers. Ruim 80 procent van de oudere werknemers (55 tot 65 jaar) heeft een baanduur van 5 jaar of langer. In deze leeftijdsgroep heeft 64 procent zelfs een baan met een duur van 10 jaar of langer. Negentig procent van de jonge werknemers (15 tot 25 jaar) heeft een baanduur van 5 jaar of korter. Uit CBS-onderzoek blijkt ook nog dat jongeren steeds vaker een flexibele arbeidsrelatie hebben.

Valse illusie en een volkomen vertekend beeld

Het idee of zelfs beleid om jongeren eerder aan te nemen dan ouderen, is een valse illusie.
Jonge werknemers blijven meestal niet langer dan 5 jaar bij dezelfde werkgever. Je hebt als werkgever enthousiast in een jonge werknemer geïnvesteerd en zelfs een carrièrepad uitgestippeld, maar deze jonge medewerker gaat vervolgens binnen 5 jaar met deze ervaring “jobhoppen”. En dat herhaalt zich zelfs meerdere keren. Deze werkgevers komen vaak, met een vals beeld van de werkelijkheid, bedrogen uit.

Enig idee hoe lang een oudere werknemer van 55 jaar (uiteraard wel gekwalificeerd) bij een werkgever blijft? Ja, 12 jaar, loyaal en betrouwbaar tot aan zijn of haar pensioen. Waarom dan zo’n weerstand tegen oudere werknemers?
Het is een totaal vertekend beeld, dat ouderen meer ziek zijn dan jongeren. In ieder geval zijn ouderen wel honkvast en vooral loyaal!

Het is opmerkelijk dat de HR-professionals, die de voorselecties uitvoeren bij sollicitaties, vaak zelf 50 jaar of ouder zijn.


Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info