Transitievergoeding (deeltijdontslag)

Datum laatste wijziging: 26 september 2018  |  Trefwoorden: , ,

Hoge Raad

De Hoge Raad erkent dat de wet slechts de mogelijkheid kent van volledige beëindiging van de arbeidsovereenkomst en dus niet de mogelijkheid van deeltijdontslag. Ook erkent de Hoge Raad dat de transitievergoeding volgens de wet alleen verschuldigd is bij (volledige) beëindiging van de arbeidsovereenkomst.

Desondanks aanvaardt de Hoge Raad de mogelijkheid van deeltijdontslag met een pro rata aanspraak op de transitievergoeding in bijzondere gevallen, waarin de omstandigheden ertoe dwingen om de arbeidstijd van de werknemer substantieel en structureel te verminderen. De Hoge Raad noemt twee voorbeelden van dergelijke bijzondere gevallen.

(Bron en meer: Arbeidsrechtadvocatenkantoor, 21 sep. 2018)

Gerelateerd nieuws en/of opinies: Transitievergoeding bij deeltijdontslag pro rata verschuldigd Kolom-beschikking vult de transitievergoeding aan Werknemer vlak vóór pensioen ontslagen: recht op transitievergoeding? Is uitsluiting transitievergoeding voor AOW-gerechtigden leeftijdsdiscriminatie? Blokker is failliet, hoe staat het met de rechten van de werknemers? Vergoedingen voor gewerkte overuren tellen mee voor vakantieloon Transitievergoeding, regeling na 1-1-2020 nog eens uitgelegd Een profvoetballer is juridisch gewoon een werknemer, toch? De pensioenpremies van een verplicht gesteld pensioenfonds niet kunnen betalen; wat te doen? Werkgevers ontlopen betaling van transitievergoeding De Belastingdienst verstrekt geen modelovereenkomsten meer van vrije vervanging samenwerking ZZP meer Heb ik recht op transitievergoeding als het contract niet wordt verlengd? Tellen de jaren bij een uitzendbureau mee voor de transitievergoeding? Hoge Raad oordeelt dat werkgevers op loon werknemers loonbelasting moeten inhouden Heb ik recht op een transitievergoeding bij een 2e spoortraject? Heeft een werknemer bij re-integratie 2e spoor en detachering recht op een transitievergoeding. En wat is de hoogte van het loon tijdens de detachering? FNV: Uitzendbureaus steken transitievergoeding in eigen zak Spaartaks deugt niet volgens Hoge Raad, Belastingdienst kan claims verwachten Moet de transitievergoeding terug naar de oorsprong? Linked-In berichten over het corona-beleid leiden tot ontslag