Vergoedingen voor gewerkte overuren tellen mee voor vakantieloon

di 1 okt 2024  |  Bron: HR-kiosk & Salaris Vanmorgen  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , ,

De Hoge Raad heeft bepaald dat de werkgever een overwerkvergoeding voor ‘regulier’ overwerk moet meenemen in de berekening van het vakantieloon.

Het gaat in deze zaak om de vraag of vergoedingen voor gewerkte overuren meetellen bij de berekening van het vakantieloon. Daarbij is art. 7 lid 1 Richtlijn 2003/88/EG1 (de Arbeidstijdenrichtlijn) van belang. In het bijzonder gaat het om de vraag of het hof kon oordelen dat is voldaan aan de in dat kader door het Hof van Justitie van de EU (HvJEU) in zijn arrest Hein/Holzkamm gestelde voorwaarde dat de uit de arbeidsovereenkomst voortvloeiende verplichtingen van de werknemer vergen dat hij op regelmatige basis overuren maakt.

Redactie: een nogal curieuze uitspraak, omdat eerst vanaf 1-1-2018 is bepaald dat ook over overwerk vakantietoeslag moet worden betaald.
In de Wet Minimumloon en vakantietoeslag waren o.a. overuren en ploegentoeslag tot dan uitgezonderd. 
Kennelijk heeft de Hoge Raad gemeend, dat de overuren in deze casus al eerder dan 1-1-2018 tot het reguliere loon behoren en daarom geen uitzondering zijn volgens de Wet Minimumloon en Vakantiebijslag.


Uitspraak Hoge Raad, 27 september 2024, ECLI:NL:HR:2024:1322
Lees meer