Handschoenen

Datum laatste wijziging: 27 februari 2019  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Inleiding
  2. De juiste handschoen maakt echt het verschil

Inleiding

Hoe zorgt u dat uw werknemers de juiste handbescherming dragen bij werken met chemische stoffen? Of preciezer: de juiste handschoen voor de juiste toepassing? En wat is daarbij de rol van de RI&E? Chemische risico’s kunnen een valkuil vormen in de zoektocht naar de juiste handschoenen.

Medewerkers in de voedingsindustrie, maar ook in de chemie en de gezondheidszorg zijn vaak vanuit veiligheidsoverwegingen en/of hygiënevoorschriften verplicht wegwerphandschoenen te dragen.

Sinds 2016 is er een nieuwe norm voor chemisch bestendige handschoenen van kracht, de EN ISO 374-1:2016. Chemische stoffen: directe schade en sluipend gevaar Chemische stoffen als zuren kunnen direct schade (brandwonden of ontstekingen) aanrichten als ze in contact komen met de huid.

Maar er is ook een sluipend gevaar. Veel oplosmiddelen veroorzaken niet direct zichtbare schade bij contact met de huid, maar worden wel makkelijk door de huid opgenomen. Hierdoor komen de stoffen in de bloedbaan terecht, waar ze op termijn schade kunnen toebrengen aan het centrale zenuwstelsel. Ook zijn er handschoenen in de markt van materialen die ogenschijnlijk beschermen, maar dit in werkelijkheid niet doen. (Bron: AboutHRM, 4 okt. 2017 e.a)

De juiste handschoen maakt echt het verschil

Het dragen van de juiste snijbestendige handschoenen maakt wel degelijk verschil, zo komt uit tests naar voren. De handschoenen beschermen werknemers tegen allerlei gevaren. Zoals snij- en kapwonden door ruwe en scherpe randen van bouwmaterialen als glas, metaalplaat, baksteen en dakbedekking.

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de medewerkers de verkeerde handschoenen draagt. Dat alleen al brengt risico’s met zich mee. Met een te lompe of te zware handschoen blijf je sneller ergens tussen zitten. Maar met een te lichte handschoen ben je weer niet beschermd tegen snijongevallen. (Bron en meer adviezen: Arbo Online, 30 jan. 2019)