Slaap

Datum laatste wijziging: 21 augustus 2019  |  Trefwoorden: , ,


Inhoud

  1. Tot laat werken schaadt de hersenen
  2. Werkstress en slaapproblemen beïnvloeden elkaar
  3. Genoeg slaap geen garantie voor goede nachtrust
  4. Drukke baan en toch levenskrachtig blijven?
  5. Geeft powernap uitkomst?
  6. Voor- en nadelen van powernap
  7. Japanse werknemers mogen dutje doen op werk
  8. Arbeidsongeschikten melden vaakst slaapproblemen

Tot laat werken schaadt de hersenen

Een naderende deadline zet medewerkers regelmatig aan om tot laat te werken. Dit bevordert de productiviteit niet. Sterker nog, het is schadelijk voor de hersenen.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat werd gepubliceerd in het Zweedse tijdschrift Sleep. Dat je van slaapgebrek minder productief wordt, mag geen verrassing zijn, maar de onderzoekers ontdekten dat het zelfs schadelijk is. Ze maten proteïnegehaltes in het bloed van 20 procent: een niveau dat vergelijkbaar is aan het proteïnegehalte van mensen met een hersenschudding. Volgens de onderzoekers beroven mensen met slaapgebrek – waarvan de executives binnen de organisatie vaak een chronische vorm van hebben opgebouwd – zich van de productiviteit die slaap oplevert, en net zo essentieel is voor je hersenen als voedsel.

Vier redenen volgens zakentijdschrift Fastcompany waarom medewerkers geen nachtwerk moeten leveren:
  1. Slaapgebrek zorgt voor verminderde concentratie en levert fouten op. Fouten die overdag weer hersteld moeten worden. Dat kost tijd.
  2. Slaap maakt slimmer. Omdat je uitrust, wordt alle informatie die je overdag hebt binnengekregen verwerkt en gefilterd. De relevantie verbanden blijven, maar de onbelangrijke zaken worden ‘weggegooid’. Door niet te slapen filter je de bijzaken er dus niet uit.
  3. Slaap kun je niet inhalen. Van een regelmatig ritme waarin je elke nacht genoeg uren pakt wordt je productiever dan de gemiste slaap inhalen in het weekend. Daarentegen werkt vooruit slapen wel. Stimuleer medewerkers waar mogelijk vóór drukke weken alvast goed te slapen.
  4. Nachtelijk werken en daarna je bed induiken betekent dat je aan de positieve voordelen van de avondschemering voorbij gaat. Op dat moment ben je moe, maar juist dan komen creativiteit en innovatie naar boven borrelen. Wie doorwerkt, laat dat moment aan zich voorbij gaan.

Werkstress en slaapproblemen beïnvloeden elkaar

Stress zorgt voor een slechte nachtrust. En slaapproblemen zorgen op hun beurt voor extra stress. Piekeren speelt een belangrijke rol in deze wederkerige relatie. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van arbeidspsycholoog Michelle Van Laethem.

Michelle van Laethem volgde 44 promovendi die toeleefden naar de verdediging van hun proefschrift. De gemeten stressniveaus van de promovendi namen toe in aanloop naar de verdediging. Direct na deze spannende gebeurtenis nam hun stress scherp af. Slaapkwaliteit verslechterde niet in aanloop naar de verdediging, maar verbeterde wel onmiddellijk na de verdediging.
Met haar onderzoek laat Michelle Van Laethem zien dat werkstress niet alleen een ongunstig effect heeft op de slaapkwaliteit, maar ook dat een slechte nachtrust voorspellend is voor verhoogde werkstress. Werkgerelateerd piekeren blijkt een belangrijk onderliggende mechanisme in die wederkerige relatie tussen stress en slaap. (Bron: MSN, 14 jan. 2017)

Genoeg slaap geen garantie voor goede nachtrust

Uit grootschalig meta-onderzoek in opdracht van de Hersenstichting blijkt dat 90 procent van de Nederlanders slaapt binnen de aanbevolen duur van 7-9 uur voor volwassenen. Dat we genoeg slapen betekent echter niet automatisch dat we ook goede slapers zijn. Lang genoeg slapen is namelijk niet hetzelfde als een goede nachtrust.

Het blijkt dat een grote groep Nederlanders, met name vrouwen, slaapproblemen heeft. Vrouwen komen moeilijker in slaap, hebben meer moeite met doorslapen en gebruiken meer slaapmedicatie dan mannen. 11 procent van de vrouwen in de leeftijdsgroep 41 t/m 65 jaar gebruikt slaapmedicatie versus 4,6 procent van de mannen. In de leeftijdsgroep 65+ is dat zelfs 17,5 procent van de vrouwen versus 6,1 procent van de mannen. (Bron: BG magazine, 23 sep. 2017)

Red.: Aardig artikel vol met cijfers. Maar wat te doen als er geen goede nachtrust is, wordt niet duidelijk gemaakt. Zie hieronder

Drukke baan en toch levenskrachtig blijven?

Veel stress is niet goed voor je gezondheid. Je riskeert een hoge bloeddruk, een burn-out en hyperventilatie. Het dus zaak dat je leert jezelf te ontspannen. Leer omgaan met stress met deze praktische tips!

Ruimte in de agenda

Zorg voor momenten van speelruimte in je agenda. Ruimte voor uitloop in de agenda is goed voor de innerlijke rust. Op die manier wordt de druk niet op een constante manier vastgehouden. Je hebt dan ook ruimte om jezelf even te ontladen en rustig te concentreren op het volgende agendapunt.

Wees realistisch

Het is belangrijk dat er realistische doelstellingen worden gesteld. Het idee van ´moeten´ zet onnodige druk op het behalen van de doelstelling. Het niet behalen van doelstellingen zorgt voor negatieve stress. Splits daarom een grote doelstelling in kleine delen, en smeer deze realistisch over de tijd uit. Op deze manier kun je op een dag meerdere successen behalen.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging helpt stresshormonen af te breken. Plan daarom een dag (of meerdere dagen) in de week om eens goed te bewegen. Dit blijkt een betere methode dan stil zitten. Over een langere periode is het raadzaam om met anderen te sporten. Dit helpt om elkaar te blijven motiveren. Een goede conditie zorgt bovendien voor een beschermende werking tegen stress.

Natuurlijke kruiden

Je kunt er ook simpelweg voor kiezen om natuurlijke producten te raadplegen. Valeriaanwortel heeft een ontspannende en kalmerende werking. Die kun je bij de apotheek of drogist kopen.

Gezond eten

Mocht het gebruik van natuurlijke kruiden een stap te ver zijn, dan is gezond eten een goede stress verwerker. Door middel van voedsel kun je het vitale gevoel stimuleren met vitaminen en mineralen. Dit helpt stress in de kiem te smoren.

Uiteraard heeft iedereen zijn/haar eigen methode tegen stress. Zoek uit welke bij jou past voor een optimale ontspanning! Lees meer hierover op: http://dagennachtrust.nl/
Auteur: Nina Carvalho, Lifestyle coach

Geeft powernap uitkomst?

Met een powernap kun je overdag je lichaam en geest een oppepper geven, de tijd van de powernap varieert. In Centraal- en Zuid-Amerika is de siësta gebruikelijk, maar ook in Vietnam en delen van China wordt ’s middags geslapen. Een siësta is een middagslaap van ongeveer 2 uur tijdens de grootste hitte van de dag. Een powernap is als het ware een verkorte siësta.

Uit onderzoeken blijkt dat een kort middagslaapje een gunstig effect heeft op het functioneren van mensen, of ze nu jong of oud zijn. Hoewel de mate van de positieve werking verschilt van mens tot mens, kan over het algemeen gezegd worden dat een korte siësta of powernap je alertheid, creativiteit en stressniveau verbetert. Ook is slapen goed voor je geheugen. Omdat je na een goede powernap beduidend efficiënter werkt, kun je het tijdverlies van de powernap zelf weer ruimschoots inhalen. Niet voor niets is in sommige landen het recht op een dutje in de CAO vastgelegd.

'Heeft powernap invloed op het functioneren?' Antwoord is ja. Hoe je een half uur of langer in het bedrijf kan slapen, is van andere orde. Of een half uur of langer ontspannen dezelfde helende uitwerking heeft als slapen, is onduidelijk. (Bron: HR-kiosk, 11 feb. 2018)

Bedrijven waar powernaps zijn toegestaan zijn onder andere Google, Uber, Ben&Jerry’s en PriceWaterhouseCooper. Steeds meer bedrijven volgen dit voorbeeld en reserveren hiervoor een ruimte, of zelfs aparte afgesloten cabines (rest pods). Door de jaren heen wordt de powernap steeds meer gezien als dé oplossing voor scherpe en gelukkige werknemers.
Bedden.nl

Nederland loop bepaald achter, een powernap is in Nederland slechts bij 5,6% van de werkgevers toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek gehouden onder 1.400 respondenten. (Bron: AllesOverHR, 5 feb. 2018)

De voor- en nadelen van een powernap op werk

De ‘powernap’ op werk wordt de laatste jaren steeds vaker geïntroduceerd als dé oplossing voor het scherp en gelukkig houden van werknemers. Tijd voor een overzicht van de voor- en nadelen van de powernap op de werkvloer. Zie verder

Japanse werknemers mogen dutje doen op werk

Japanse werknemers werken te lang over en slapen te weinig. Bedrijven in het land doen er daarom alles aan om personeel uitgerust te krijgen. Het personeel beschikt over speciale kamers - een voor mannen en een voor vrouwen - om ongestoord een dutje te doen. Ook krijgen zij een vergoeding wanneer ze op tijd naar bed gaan, meldt The Guardian (8 januari 2019).

Arbeidsongeschikten melden vaakst slaapproblemen

In de Gezondheidsenquête wordt deelnemers gevraagd of zij in de voorafgaande twee weken last hebben gehad van problemen met slapen. In 2018 heeft 24 procent van de Nederlanders vanaf 25 jaar daar bevestigend op geantwoord. Dat komt neer op ongeveer 2,9 miljoen mensen. In 2017 ging het om 21 procent. Bij ruim 4 op de 10 van de slechte slapers belemmeren de slaapproblemen het dagelijks functioneren. Het gaat dan bijvoorbeeld om verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

Niet alleen komen slaapproblemen relatief vaak voor onder arbeidsongeschikten, ze worden er ook het vaakst door belemmerd in het dagelijks functioneren. Van de slechte slapers die arbeidsongeschikt zijn meldt 81 procent zulke belemmeringen. Bij andere groepen is dat een veel lager percentage. (Bron: CBS, 20 aug. 2019)


Ga terug naar subrubriek Arbeidsomstandigheden.