Inhoud
- Droge ogen door kou en tocht
- Langdurig beeldschermwerk
- Optische straling
- Richtlijn computerwerk
- Sites
- Waarom je ogen soms moe worden van een beeldscherm
- Beeldschermwerk veroorzaakt ook spanning
- Vervangen hologrammen straks de pc's op uw kantoor?
- Sneller werken met een smartglass
- Over 30 jaar zal de helft van de bevolking bijziend zijn
Er zijn legio artikelen die de ogen als onderwerp hebben, we noemen er enige:
Droge ogen door kou en tocht
We werken in een gebouw met een geavanceerd klimaatsysteem of een gebouw alleen verwarming is en waar men koeling moet krijgen door het openen van ramen. Ongeacht de techniek, ongeacht de buitentemperatuur, het juiste binnenklimaat is vaak niet te verwezenlijken overal en op elk moment. Wat kan een werknemer doen in perioden van wisselende weertypen en in perioden met extremen?
- ga niet te dicht bij het raam zitten en niet onder een inblaasrooster, om last van koude val te voorkomen;
- sluit inblaasopeningen van klimaatbeheersingssystemen niet af, maar laat de ingeblazen lucht omleiden. Afsluiten van openingen kan namelijk weer andere klimaatklachten geven.
Langdurig beeldschermwerk
Langdurig werken achter een beeldscherm kan gezondheidsklachten aan armen, nek en schouders opleveren. Ook oogklachten komen vaak voor. Geïrriteerde ogen, een wazig zicht, concentratieproblemen, een algehele vermoeidheid: het zijn allemaal kenmerken van CVS, oftewel Computer Vision Syndrome. Deze kwaal ontstaat omdat bijna iedere beeldschermwerker tijdens het werk te weinig met zijn ogen knippert.
De oplossing is vrij eenvoudig:
- wen eraan om voldoende te knipperen en wissel beeldschermwerk iedere 20 minuten af met minstens 20 seconden wegkijken (de 20/20-regel).
- gebruik een wit toetsenbord. Onze ogen vinden het bijzonder vermoeiend om voortdurend tussen een zwart toetsenbord (donkere omgeving) en een wit scherm (lichte omgeving) te wisselen. Of leer blind typen;
- kijk regelmatig even langs het beeldscherm de verte in. Plaats het beeldscherm daarom niet tegen een blinde muur.
Optische straling
Schadelijke optische straling komt op veel werkplekken voor. Met name in de bouw worden werknemers vaak blootgesteld aan ultraviolet. Zo bestaat bij elektrisch lassen kans op blootstelling aan uv-straling. Barcodescanners en afstandsmeters in de bouw zenden gemanipuleerd (laser)licht uit, waartegen de ogen moeten worden beschermd. Dit geldt ook voor werken met infrarood ovens.
Voor kunstmatige optische straling zijn grenswaarden aan blootstelling van kracht. Op grond van de risico-inventarisatie en -evaluatie moet in een Plan van Aanpak rekening gehouden worden met onder meer:
- alternatieve werkmethoden die het risico verminderen;
- de keuze voor arbeidsmiddelen die minder optische straling uitzenden;
- technische maatregelen die de straling beperken.
Richtlijn computerwerk
De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft
richtlijnen opgesteld die maken dat het werken met een beeldscherm niet tot klachten leidt.
Sites
Behalve bovengenoemde sites, zijn er uiteraard meer sites die de ogen van de werkende mens tot onderwerp hebben, we noemen onder meer:
Waarom je ogen soms moe worden van een beeldscherm
Door lange tijd achter een beeldscherm door te brengen, kunnen je ogen vermoeid raken. Dat komt meestal als gevolg van het samentrekken van de spieren rond je oog. Misschien heb je een bril nodig of heb je niet de juiste sterkte. Of is de beeldkwaliteit onvoldoende. Eén van de andere factoren die je ogen kunnen vermoeien, is schittering op je beeldscherm. Als je de helderheid van je beeldscherm aanpast, resulteert dat in een haast onmerkbare flikkeringen. Maar alles bij elkaar opgeteld op een dag, kunnen je ogen vermoeid raken.
De Japanse monitormaker
EIZO is specialist in hoogwaardige beeldschermen voor intensief gebruik. Zo heeft het speciale beeldschermen voor medische toepassingen, maar ook voor kantoorwerkers.
Beeldschermwerk veroorzaakt ook spanning
Ook in de kantooromgeving kunnen werknemers klachten krijgen door verkeerde arbeidsomstandigheden. Het is dus zaak dat de werkplek aan alle arbo-eisen voldoet. Vergeet daarbij niet de werknemers goed te instrueren over hun werkhouding. Zij moeten zelf namelijk ook iets doen om klachten te voorkomen. Dat begint al bij goed ademhalen.
Vervangen hologrammen straks de pc's op uw kantoor?
Van de receptioniste tot de CEO van Meta, iedereen draagt een transparante Augmented Reality-bril en staat met zijn handen in de lucht te zwaaien. Het besturingssysteem is zo opgezet dat medewerkers het intuïtief kunnen besturen, dus enkel met de handen. Na beeldschermen wil Meta-CEO Meron Gribetz ook muizen, toetsenborden en uiteindelijk het hele bureau schrappen om een eind te brengen aan wat hij 'de tirannie van het moderne kantoor' noemt.
De praktijktest bij Meta wordt gemonitord door een team van neurowetenschappers, die bijhouden hoe mensen reageren en hoe ze zich voelen tijdens het gebruik van de bril. Zo wil de startup er achter komen wat wel werkt, en wat niet. (Bron: HR Praktijk, 2 aug. 2017)
NB: Zin in een demonstratie, ga naar het event
Tomorrow@work op 16 november 2017 in Polar Jaarbeurs Utrecht. Het event is bedoeld voor facility en HR professionals die op zoek zijn naar innovatieve en effectieve oplossingen en beleid om de werkomgeving zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor huidige en toekomstige medewerkers.
Sneller werken met een smartglass
De bril zorgt voor hogere productie en minder fysieke belasting. Bij reparaties bespaart de smartglass geld Bijvoorbeeld in die Rotterdamse haven – en niet alleen bij inspecties. “We zetten de bril ook in bij reparaties”, zegt Mare Straetmans, managing director PortXL. “Stel, er is een probleem met een machine op een schip. Dan kun je daar een senior-ingenieur heen sturen, maar je kunt het karwei ook laten uitvoeren door een junior. Met zo’n smartglass dus. Daardoor kan de senior met hem mee kijken en precies zeggen aan welk schroefje hij moet draaien en aan welk boutje hij moet trekken.” En dat bespaart geld, veel geld.
Er zijn ook nadelen: Na vier uur werken kregen sommigen pijnlijke ogen of hoofdpijn en bij anderen werd de smartglass veel te warm en viel na een uur helemaal uit. En tenslotte de hoge kosten, circa 1.500 euro.
(Bron en meer: About
HRM, 21 aug. 201
7)
Over 30 jaar zal de helft van de bevolking bijziend zijn
Een recente studie van de Universiteit van New South Wales voorspelt dat de helft van de bevolking in 2050 last zal hebben van bijziendheid, ook wel myopie genoemd. Bijziendheid wordt steeds vaker gelinkt aan een toename van beeldschermen in het dagelijks leven, zowel op het werk als thuis (smartphones, tablets). Het menselijk oog past zich namelijk aan omstandigheden aan, en door langdurig en geconcentreerd naar objecten op korte afstand te kijken verplaatst het brandpunt op het netvlies zich geleidelijk. Met als gevolg dat objecten in de verte minder scherp waargenomen kunnen worden.
Zowel het Brien Holden Vision Institute als het Singapore Eye Research Institute hebben daarnaast de invloed van kunstlicht op onze ogen onderzocht. Volgens het onderzoek worden mensen met een kantoorbaan geconfronteerd met een dubbele blootstelling. Beeldschermwerk in combinatie met kunstlicht verhoogt namelijk de belasting van de ogen, waardoor de kans op ontwikkeling van bijziendheid verder toeneemt.
Omdat ons netvlies geen pijn voelt, geeft het oog bij overbelasting geen waarschuwing af. Geconcentreerd en langdurig naar een scherm staren is echter zwaar werk voor de ogen. Ze worden namelijk steeds droger, omdat er minder vaak wordt geknipperd bij het werken achter een beeldscherm. Dit kan leiden tot onregelmatigheden in de traanlaag en in sommige gevallen tot een verminderde gezichtsscherpte. Op langere termijn kan dit leiden tot een verslechtering van de algehele ooggezondheid.
Werkgevers moeten in principe aandacht besteden aan een oogvriendelijke werkomgeving. Werknemers die veel werk achter een beeldscherm uitvoeren kunnen dit het beste op een grote monitor doen. Een kleine monitor is niet geschikt voor het lezen van veel tekst. Naast kunstlicht boven het hoofd moeten er ook genoeg ramen aanwezig zijn voor voldoende daglicht. Daarnaast moeten werkplekken regelmatig geventileerd worden – dit is ook goed voor de ogen, omdat de airconditioning ze kan uitdrogen. Vooral ruimten waar de airconditioningssystemen aan de vloer, en niet aan het plafond zijn verankerd, kunnen boosdoeners zijn in dit proces.
Meer lezen
Redactie: opmerkelijk dat veel (jonge) ontwikkelaars van teksten voor beeldschermen een (te) klein lettertype (font) gebruiken
Ga terug naar subrubriek Arbeidsomstandigheden.