Een bore-out is een vervelingsziekte. Een bore-out wordt veroorzaakt door routinematig werk, of werk onder het niveau van de medewerker. De symptomen zouden vergelijkbaar zijn met die van een burn-out: vermoeidheid en depressiviteit. Volgens op Amerikaanse data gebaseerd onderzoek van Zwitserse organisatieadviseurs Peter Werder en Philippe Rothlin loopt zo'n 15% van de werknemers met bore-outverschijnselen rond.
Bore-out is een term voor een verschijnsel dat al vele jaren bestaat, namelijk onderbelasting: werknemers hebben te weinig te doen (kwantitatieve onderbelasting) dan wel te weinig uitdagende werkzaamheden (kwalitatieve onderbelasting). Een bore-out kan ontstaan doordat een werknemer door met de jaren toegenomen ervaring en kennis 'uit zijn baan groeit'. De ernst van een bore-out is moeilijk vast te stellen: bore-out is geen klinische diagnose volgens de ICD-10 classificatie en dus ook geen reden om thuis te blijven. Evenmin is er sprake van een behandeling. De beste oplossing voor een bore-out is vermoedelijk ofwel het huidige werk interessanter te maken (door bijvoorbeeld aanvullende cursussen te volgen), ofwel een andere, meer uitdagende baan te zoeken. (Bron: Wikipedia)
15 procent van de kantoorwerknemers heeft last van boredom, zo blijkt uit een onderzoek van Zwitserse organisatiecoaches.
Diagnose bore-out
Je af en toe vervelen is heel normaal, maar zo'n vijftien procent van de werknemers verveelt zich op het werk regelmatig tot altijd. Voor hen lijkt het eeuwen te duren voor de werkdag om is en ze weer naar huis mogen. Uit pure ellende gaan ze maar voor de zoveelste keer recepten zoeken op het internet of hun moeder bellen. Wie zich te vaak verveelt, wordt op een gegeven moment onverschillig als er dan eindelijk wel iets te doen is. Er wordt dan gesproken van een bore-out: de persoon in kwestie voelt zich, op het werk, verveeld, ongeïnteresseerd en lusteloos. Houdt deze toestand te lang aan, dan kan hij er zelfs ziek van worden en een depressie ontwikkelen of, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, een burn-out.
Terwijl de burn-out nagenoeg uit de taboesferen is, lijkt bore-out tot op de dag van vandaag onbekend en onbespreekbaar. Zo denken veel werkgevers dat een bore-out uit luiheid voorkomt en durven werknemers er daarom vaak geen melding van te doen. Het is zelfs niet erkend als klinische ziekte door de Wereldgezondheidsorganisatie.