Waarom zou het Pensioenstelsel vernieuwd moeten worden?
Opinie | do 28 mrt 2019 | Bron: HR-kiosk | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Pensioenstelsel, Koolmees, Rekenrente, Marktwaardering, Art. 126, Indexeren, Pensioen
Minister Koolmees heeft in een
Kamerbrief de tien stappen gepresenteerd, die het kabinet wil zetten om het pensioenstelsel te vernieuwen.
Daar is stevige kritiek opgekomen, maar niet omdat de vernieuwing een oplossing biedt voor een niet bestaand probleem. De vakbonden willen wel meegaan met de voorstellen van Koolmees, maar dan moet de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van tafel.
Ook komt de vraag weer naar vervroegd pensioen voor zware beroepen. Dat is vreemd, omdat de tegemoetkoming al in 2011 door ex-minister Kamp in een
brief aan de Tweede Kamer is gedaan in het Pensioenakkoord van dat jaar.
Zie ook
Het kabinet wil de pensioenhervormingen voor het einde van het jaar doordrukken, omdat anders pensioenkortingen dreigen. De meeste pensioenen voldoen namelijk niet aan de dekkingsgraad vindt de Nederlandsche Bank (DNB). Een dekkingsgraad gebaseerd op een door de DNB uitgevonden rekenrente, een methodiek die in schril contrast staat met de werkelijke rendementen die de pensioenfondsen in de afgelopen decennia hebben gemaakt.
"Het huidige stelsel zet jong en oud tegen elkaar op en dat kan volgens Knot (DNB) tot sociale spanningen leiden". Aan welk onderzoek refereert Knot hier?
Netspar heeft een
rapport uitgebracht ter ondersteuning van het plan om een degressieve opbouw en een progressieve premie te introduceren. Een ingewikkelde manier van berekenen van de premie per levensfase, dat net zoveel voordelen als nadelen heeft en geen oplossing biedt voor de werkelijke problemen, als die er al zijn.
Van wie is dat pensioengeld nou?
Belangrijk is ook de vraag: van wie zijn die pensioengelden nou eigenlijk en waarom claimt de overheid en vele anderen daar zeggenschap over?
Over een paar weken kom ik met een artikel dat kritisch ingaat op de voorstellen van Koolmees.
Voor enig historisch besef raad ik u aan om het navolgende artikel te lezen.
Lees meer