Pensioenkorting met 1 jaar uitgesteld
Opinie | do 14 nov 2019 | Bron: NRC | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Rekenrente, Vermogen, Pensioenkorting, Pensioenfonds, Koolmees, Pensioenwet, Art. 126, De Nederlandsche Bank
Minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) geeft “noodlijdende” pensioenfondsen nog 1 jaar extra hersteltijd en daarbij de optie hun premies niet te verhogen. Pensioenfondsen willen echter een hogere rekenrente.
Blijft natuurlijk een vreemde zaak, dat menig pensioenfonds haar vermogen in 10 jaar tijd heeft verdubbeld en toch gehouden wordt om een lage rekenrente te hanteren voor het berekenen van haar verplichtingen naar de toekomst toe.
Een rare opmerking is ook, dat uitstel van de korting een wissel gaat trekken op de verplichtingen naar jongeren, terwijl dus steeds meer geld door uitstekende beleggingen en jarenlang niet indexeren, in kas blijft.
Steeds meer geld blijft in kas
Nog meer opmerkelijk is dat enige jaren geleden de commissie Dijsselbloem voor het gemak een rekenrente heeft verzonnen voor alle pensioenfondsen, toen de rente nog op 4% stond en dat als maatstaf verordende voor het berekenen van de verplichtingen.
Maar Artikel 126 van de Pensioenwet zegt dat voor de vaststelling van de verplichtingen de marktwaarde, dus het vermogen, van het Pensioenfonds als maatstaf moet dienen.
Waarom houdt iedereen dan vast aan een rekenrente gebaseerd op het gegoochel van ex-president ECB, Mario Draghi (Goldman Sachs) om vooral de zuidelijke staten te plezieren?
En waarom bemoeit minister Koolmees zich met pensioenfondsen, terwijl de Nederlandsche Bank de enige toezichthouder is op het naleven van de reglementen, waaronder Art. 126 en niet een onzalige rekenrente?