Triest: zwaar werk doen, laag loon en snel dood!

Opinie  |  zo 11 apr 2021  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,



Na 45 jaren met pensioen volgens Koolmees onuitvoerbaar.
Uit de steeds weer terugkerende reactie van Minister Koolmees blijkt zijn weinig flexibele inventiviteit en starre houding om het probleem eenvoudig op te lossen.
Het is triest wanneer je zwaar werk moet doen tegen een relatief laag loon om uiteindelijk ongezond eerder dood te gaan!

Meerdere pensioenakkoorden

Al meer dan 10 jaar worden de vakbonden gepaaid om maar met het nieuwe pensioenstelsel akkoord te gaan, door te beloven (o.a. door middel van de brief van oud minister Kamp aan de Tweede Kamer in 2010) dat medewerkers met zwaar werk eerder met pensioen kunnen gaan.

Volgens Koolmees, die in feite terugkomt op eerdere toezeggingen, zou de maatregel niet doelgericht zijn, moeilijk uitvoerbaar, juridisch kwetsbaar en grote gevolgen kunnen hebben voor de overheidsfinanciën.
Er zouden bijvoorbeeld ook veel mensen profiteren met beroepen die normaal gesproken niet als zwaar worden beschouwd, of die ook zonder een regeling al voldoende mogelijkheden hebben om eerder te stoppen. Daardoor kunnen ook de kosten voor de schatkist flink oplopen.
Uit het onderzoek blijkt volgens de minister verder dat een generieke dienstjarenregeling moeilijk uitvoerbaar is omdat gegevens over het arbeidsverleden maar beperkt beschikbaar zijn.
 

In nieuwe systeem zal bijhouden van individuele gegevens vereiste zijn!


Daarnaast ligt ongelijkheid op de loer, aldus Koolmees. Want vrouwen zouden veel minder vaak een arbeidsverleden van 45 dienstjaren behalen. Zij stoppen vaker dan mannen tijdelijk met werken en hebben vaker een deeltijdbaan.

Oplossing is vrij eenvoudig

Vele malen schreef ik dat de oplossing heel eenvoudig is. Werknemers kunnen allemaal vanaf 60 jaar met pensioen gaan. Dat zal zonder maatregelen een forse korting op het pensioen geven. De oplossing is, dat voor werknemers die eerder met pensioen willen gaan, meer pensioenpremie wordt afgedragen. Daarvoor moet gewoon ruimte worden gemaakt.
Voor werknemers met zwaar werk (wat is dat?) wordt tijdens perioden van zwaar werk meer premie afgedragen, waarbij de werkgever het grootste deel betaalt. Uiteindelijk wordt dat bij de opdrachtgever van het zware werk in rekening gebracht.



 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info