400 miljard aan vermogen verloren en nu kunnen pensioenen tot bijna 15% omhoog, hoe kan dat?
Opinie | do 1 dec 2022 | Bron: HR-kiosk | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Rekenrente, Dijsselbloem, Indexeren, Pensioen, Dekkingsgraad
Minder geld en meer kunnen uitgeven
U heeft minder geld in de portemonnee en daarom kunt u meer geld uitgeven is een veronderstelling die alleen een dwaas zal bevestigen. Ik zal toch proberen het u uit te leggen hoe het kan dat je minder hebt, maar toch meer kunt uitgeven.
De idioterie van de rekenrente en het halsstarrig volhouden dat dit de enig juiste methodiek is, heeft ervoor gezorgd dat al meer dan 10 jaar (en sommige fondsen al bijna 20 jaar) de pensioenen niet verhoogd konden worden, terwijl het vermogen in 10 jaar tijd verdubbelde.
“Experts” waarschuwen nu voor te gulle verhogingen van de pensioenen omdat er ook een behoorlijke buffer moet zijn bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Dit laatste argument is verdacht omdat het nieuwe pensioenstelsel toch beter zal zijn, of niet?
Voldoende geld in kas
Er is overigens nog steeds voldoende geld in kas om een dergelijke verhoging te verantwoorden en deze bij lange na nog niet eens de inflatie (prijsstijgingen) volgt.
In 2 jaar tijd hebben de fondsen 400 miljard aan vermogen verloren. Je zou dan denken dat pensioenen juist nu om die reden niet verhoogd kunnen worden, temeer omdat ook de toekomst er niet echt rooskleurig uitziet.
Dat pensioenfondsen gemiddeld meer dan 6% jaar over jaar rendement maakten was geen reden om pensioenen te verhogen. We moesten ons immers van o.a. de DNB houden aan de rekenrente, die op enig moment zelfs op 1% stond. Op basis van deze rentestand werden de verplichtingen (vooruitzichten) naar de toekomst berekend.
Om het eenvoudig te houden, wanneer de bankrente op 0 of 1% staat, kon het pensioen dus niet verhoogd worden; en dat meer dan 10 jaar lang.
Commissie Dijsselbloem en de DNB
De commissie Dijsselbloem (PvdA) vond in 1999 samen met de DNB dat de rekenrente methodiek nog strenger moest worden toegepast. Maar nu de bankrente op 4% staat kunnen vrijwel alle pensioenfondsen het pensioen ineens wel met meer dan 10%, zelfs bijna 15% verhogen.
En nu roepen de experts dat het misschien wel teveel is, want als de rente en de dekkingsgraden weer dalen, dan hebben de pensioenfondsen minder buffers.
Het is voor mij al jaren wartaal. Je hebt steeds meer geld in “kas” en je kunt de pensioenen niet verhogen en net als de pensioenfondsen 400 miljard hebben ingeleverd en de ECB de rente niet meer kunstmatig laag houdt (ter wille van de zuidelijke landen) en de inflatie rigoureus toeslaat, kunnen de pensioenen wel ineens verhoogd worden.
Ik beloofde u om te proberen uit te leggen dat het logisch is wanneer je miljarden minder in kas hebt, dat je dan meer kunt uitgeven. Denk dat het niet gelukt is.
lees ook