Onheilspellend bericht “Nul uitzicht op indexatie, miljoenen pensioenen muurvast
Opinie | vr 2 feb 2024 | Bron: HR-kiosk & De Telegraaf | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Rekenrente, Uitkeringsovereenkomst, Woekerpolis, Rendement, Staatsobligaties, Beheerskosten, Wet Toekomst Pensioenen, WTP
Het blijkt echter te gaan om slechts 15% van alle pensioenen. Namelijk pensioenen die bij verzekeraars zijn afgesloten, met een uitkeringsovereenkomst. Een uitkeringsovereenkomst is een zekerheid van een bepaald bedrag, maar vermoedelijk niet alleen te duur gekocht, maar ook nog eens niet waardevast. Dus groeit niet met de inflatie mee. Het gaat hier om naar schatting 150 miljard aan vermogen. Maar er staat er ook nog eens voor 150 miljard aan andere pensioenen (o.a. lijfrenten) bij verzekeraars. Deze pensioengerechtigden zijn vaak nog slechter af, om nog niet te spreken over de vele “woekerpolissen”, waarvoor verzekeraars voor een schijntje de aanklachten hebben afgekocht.
Het is minstens vreemd om het lage rendement op staatsobligaties als reden voor het niet indexeren te noemen, terwijl het overgrote deel van het vermogen juist in aandelen is belegd. Aandelen hebben enige tijd onder druk gestaan, maar over de lange termijn was het rendement gemiddeld meer dan 6%.
Pensioenfondsen en rekenrente
Pensioenfondsen hebben een heel ander probleem. Een pensioenfonds als
ABP, heeft een gemiddeld rendement gemaakt van 7%, en verdubbelde in iets meer dan 10 jaren haar vermogen. Vanwege echter een regel van de DNB mochten pensioenfondsen jarenlang niet indexeren, omdat een
vermaledijde rekenrente van bijvoorbeeld nog geen 1 procent de maatstaf was, terwijl het rendement van pensioenfondsen jarenlang boven de 6% lag. Deze rekenrente is verordend door de DNB (Klaas Knot) en nog eens dunnetjes aangescherpt door (de commissie) Jeroen Dijsselbloem (PvdA).
Lees ook
Pensioenfondsen hebben vorig jaar enige ruimte gekregen om de pensioenen eenmalig te indexeren, maar nu is er weer een “hand op de knip” vanwege een noodzakelijke reservering i.v.m. het invaren naar het nieuwe pensioenstelsel (?)
Opvallend is overigens dat steeds meer verzekeraars (via een omweg) invloed uitoefenen op de pensioenfondsen.
Het bericht “Nul uitzicht op indexatie” ging over slechts 15% van de pensioenen of is dit ook een signaal naar alle andere pensioenen? Waarbij ik de woekerpolissen nog maar buiten beschouwing laat, want daar geldt de kreet : Rien ne va plus, het geld is niet meer van u”.
Lees meer