Veel geluk, gezondheid, succes en plezier in uw werk, maar er zijn ook zorgen
ma 30 dec 2024 | Bron: HR-kiosk & NOS | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Nettoloon, Indexatie, Rekenrente, Energiekosten, WTP, Wet Toekomst Pensioenen, ChatGPT, Cryptovaluta, Bitcoin, Besteedbaar inkomen, Digitale valuta, Digitale fraude, Marktwaarde
????
Ik wens u voor komend jaar uiteraard veel geluk en gezondheid, zoals bijna iedereen dat doet.
Maar tegelijkertijd maak ik me zorgen over allerlei zaken en bedreigingen die op ons afkomen.
Overal in de wereld, maar ook helaas in Nederland, wordt het onveiliger en ook meer onzeker. Hoe zal het nieuwe pensioenstelsel uitpakken en laten we ons nog steeds door de DNB (en FSB) een
rekenrente opdringen om de indexatie van ons pensioen te bepalen? En worden pensioenfondsen nog steeds gedwongen om een belangrijk deel van hun vermogen in staatsobligaties te beleggen? (en dat noemen ze prudent?). En de aanscherping van de wet
DBA, terwijl er feitelijk gezegd zou moeten worden, dat de dwaling van de Belastingdienst, sinds 2006, hersteld moet worden. En gaat deze dienst meer dan 1,5 miljoen arbeidsrelaties nu wel controleren?
We gaan er wel op vooruit
Gelukkig gaan we er allemaal gemiddeld op vooruit in 2025. Ja, gemiddeld en dan nog alleen met een klein “plusje” op de salarisstrook.
Gemiddeld? Doet me denken aan een flauwe grap die ik jaren geleden maakte over “gemiddeld”. Gemiddeld behoorden Bil Gates en ik tot de rijksten der aarde. Gemiddeld zijn we ook allemaal even lang, toch?
En als we naar het kleine plusje op de salarisspecificatie kijken, dan moeten we niet meteen aan een vooruitgang denken van ons reeel besteedbaar inkomen, wanneer we de verhoging van uitgaven aan energie, huren, zorgkosten, verzekeringen, BTW en Gemeentelijke belastingen meetellen. Wat blijft er over aan vrij besteedbaar inkomen, wanneer we de vaste lasten hebben betaald?
En daarbij is er een grote groep van gepensioneerden die al bijna 20 jaar er niets meer bijkrijgt, dankzij de rekenrente. Nee, goed bedoeld deze positieve mededeling, dat we er allemaal een klein beetje op vooruit gaan, terwijl we al jaren achteruit hollen.
Informatie
Afgelopen 10 jaar schreef ik bijna 500 columns, artikelen waarmee ik reageerde op opmerkelijke toestanden en misstanden. Situaties of nieuwe wetgeving, waar ik kritiek op had of voorspelde dat het weer eens van bemoeizucht getuigde van Haagse amateurs. Ik gebruik nog steeds geen Artificial Intelligence (AI), al zeggen mijn kinderen en kleinkinderen dat het zo makkelijk is.
Al jaren besef ik wel dat informatie (een bulk aan gegevens) praktisch gratis is. Maar is data, gegevens, ook kennis? Want informatie is eerst nuttig wanneer je afwegingen kunt maken in acties en toepassingen, afgestemd op jouw specifieke situatie. Maar die vraag kun je ook aan ChatGPT stellen, opa zegt mijn kleindochter.
Op haar middelbare school wordt al nauwelijks meer les in moderne talen gegeven, zoals Duits en Frans en Topografie. U weet wel, landen en plaatsen, is ook al niet meer zo nuttig. Daar zijn toch routeplanners voor, opa! En geschiedenis is een ondergeschoven kind geworden.
Om de situatie van vandaag en de toekomst beter te begrijpen, is kennis van het verleden wel nuttig (vind ik). En ook op het gebied van sociale zekerheid en arbeidsrecht.
Economie
De economie groeit in 2025 met 1,5% is de verwachting. Er zijn jaren geweest dat we een beter cijfer bereikten. De economie wordt wat ingewikkeld berekend en dat resulteert uiteindelijk in het Bruto Binnenlands Product (
BBP), maar is dat ook een maatstaf voor de vrouw en man in de straat (met sluitende winkeliers)?
Er wordt ons geadviseerd om meer uren te gaan werken. In plaats van 36 en 38 uur of de vele andere parttimers, maar weer eens 40 uur per week te werken. Dat kan een gedeeltelijke oplossing zijn, maar belangrijker is het om bepaalde industrie te behouden en verder te ontwikkelen. Ook meer kinderen te interesseren voor een technisch vak. En vooral te zorgen voor minder "indirecten", die geen enkele bijdrage leveren aan onze welvaart.
Digitale fraude
We worden ook in 2025 gewaarschuwd voor digitale fraude door fake banken en instellingen, criminelen dus, die vooral ouderen proberen op te lichten. Maar hoe zit het dan met de digitale cryptovaluta? Is dat geen oplichting?
Veel bijna-gepensioneerden bellen ons op met de vraag wanneer ze pensioen krijgen. Omdat ze hun vraag “Googelen” komen ze soms bij HR-kiosk uit. Alsof HR-kiosk daarover gaat. Veel van deze bellers (meestal hun vrouw) weten niet eens meer waar ze gewerkt hebben. Hebben ook alle brieven van pensioenfondsen (ongeopend) weggegooid. Hebben nooit het besef gehad dat bijna 20% van hun loon bestond uit de premie die de werkgever en zijzelf hebben gespaard. Maar na enig doorvragen, helpen we ze wel naar het juiste loket.
Dat gaan we komend jaar ook doen met alle vragen, die u stelt of waarvan we denken dat u ze eventueel gaat stellen.
Ondanks alle vrees en argwaan, wens ik u nogmaals een prettig, gezond en zakelijk succesvol 2025.
Lees meer