Even terzijde: van wie is dat geld eigenlijk? Van de Staat? Van de werkgevers? Van de Pensioenfondsen zelf? Nee, dat vermogen is uitsluitend van de werknemers en gepensioneerden, die hebben immers dat geld uitsluitend gespaard. Ja, de werkgevers hebben ook een bijdrage geleverd, maar dat zat opgesloten in het arbeidsvoorwaardencontract (cao). Er is wel een mandaat gegeven aan het pensioenfonds dat zij het vermogen zorgvuldig beheren.
Overigens beheren de pensioenfondsen dat geld zelf nauwelijks, maar laten dat over aan de Administratiekantoren. Het ABP heeft als pensioenfonds maar weinig mensen in dienst, maar het vrijwel volledig zelfstandige administratiekantoor wel 3500 medewerkers en die besteden weer veel werk uit aan banken en verzekeringsmaatschappijen. Een van de grootste beleggers voor “ABP” is Goldman Sachs. Die krijgen die grote bonussen en niet de directie van het pensioenfonds zelf.
De rendementen van de pensioenfondsen zijn over een lange periode gemiddeld wel 7%. Met een eenvoudige Excelberekening zie je dat de beheerskosten wel 40% zijn van de totale inleg en dan nog kunnen de pensioenen gemakkelijk betaald worden. Lees ook
Het overgrote deel van de Nederlanders en Medelanders hebben geen idee hoeveel pensioen ze hebben opgebouwd. Eerst tegen de pensioengerechtigde leeftijd gaan ze daarover eens nadenken. Weten nauwelijks meer waar ze gewerkt hebben en al helemaal niet waar ze premie hebben betaald. En dat is maar goed ook: want 30% van de gegevens klopt niet eens! Maar wie weet dat?
Dus niet de hoge beheerskosten en de slechte administraties zijn het probleem, maar de verplichting naar de toekomst hebben we ons wijs laten maken. En daarom heeft o.a. ex minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Knot een paar jaar geleden besloten om de “rekenrente” nog eens strakker aan te trekken en zeker geen relatie te leggen met de behoorlijke beleggingswinsten van de pensioenfondsen, maar de verplichtingen naar de toekomst te waarderen op de marktrente van 1,3%. Een rente die zelfs tot NUL was gereduceerd (EBC) om de zuidelijke landen voor een faillissement te behoeden.
Toen het sein langdurig op ROOD stond, was de tijd rijp om de nieuwe religie te annonceren. We gaan naar een nieuw Pensioenstelsel, halleluja! Indexeren is dan misschien wel mogelijk.
Binnenkort beslist het parlement (mogelijk ten overvloede) over de Pensioenwet, die uiterlijk op 1 januari 2023 ingaat. Dus over een paar maanden. En dan gaat het sein op GROEN.
Er is dan nog wel een transitieperiode (van 4 jaar) waarop de zakken met geld van de pensioenfondsen in het “Grote Reservoir” worden gestort. En van wie is dat geld dan? “Rien ne va plus, het geld is niet meer van u”!
The great Robbery heeft dan plaatsgevonden en alle toezeggingen blijken onder voorbehoud te zijn gedaan of men heeft er geen actieve herinneringen meer aan.