Nieuwe wetgeving, verschil werknemer en ZZP? Hoezo?
vr 29 dec 2023 | Bron: HR-kiosk & De Telegraaf | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Wet DBA, Wet op de verzekeringsplicht, ZZP, Schijnzelfstandigen
Krampachtig proberen we wetgeving te herstellen, die in feite niet eens is vervallen.
Wij lezen:
verschil tussen werknemer en ZZP'er. Een drieledige toetsing beoordeelt straks of iemand als werknemer (in loondienst) of als ZZP'er mag werken. Ten eerste: mag je werkinstructies geven? Dan is de eerste een indicatie dat het gaat om een werkgever-werknemerrelatie. Ten tweede: zijn de werkzaamheden ingebed in de organisatie? Denk bijvoorbeeld aan verpleegkundigen of docenten als zzp'ers die meedraaien met collega's in loondienst. Tot slot een contra-indicator. Gedraagt iemand zich als ondernemer?
Jurisprudentie gaat deze wetgeving inkleuren. En dan komt de gotspe:
Zodra dat concreet op tafel komt, ondersteunen wij HR-professionals met de duiding hiervan.
Wet op de verzekeringsplicht
Het gaat hier N.B. om de Wet op de Verzekeringsplicht uit de 60-er jaren van de vorige eeuw, die vrij duidelijk was en is tot op dit moment. De wet werd strikt gehandhaafd door het GAK (
UWV) tot 2006, toen de verantwoordelijkheid overging (convenant) naar de Belastingdienst.
Vanaf dat moment werd er niet meer gehandhaafd en gaf iedereen zijn eigen invulling aan het wel of niet zelfstandige zijn, terwijl de wet toch overduidelijk was.
- Gezagsverhouding
- Persoonlijke dienstverrichting
- Loon
Omdat de bestaande wet niet werd gehandhaafd (zoals gebruikelijk in dit land) deden diverse ministers een poging om de wet DBA in te voeren. O.a. Minister Koolmees (Asscher, Wiebes) stelde een deadline vast en verschoof die telkenmale, waardoor we nu met meer dan 1 miljoen "schijnzelfstandigen" zitten. Om toch de situatie en vooral instanties en bewindslieden geen gezichtsverlies te laten lijden, doen we net of er steeds een nieuwe wet komt, die uiteindelijk precies hetzelfde zegt, als de wet uit de jaren '60 van de vorige eeuw.
En mijn voorspelling is, dat hele groepen in opstand komen, we de nieuwe richtlijnen gaan verzachten en we (wie dan?) niet gaan handhaven, maar gedogen.
Lees meer