ZZP’er behandelen als een echte ondernemer

Opinie  |  vr 12 jul 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,

MKB-Nederland voorzitter Jacco Vonhoff wil dat het fiscale stelsel op de schop gaat.

Inmiddels zijn er 1,8 miljoen ZZP’ers en de vraag of het Sociale stelsel op de schop moet gaan is al lang realiteit geworden.

I.v.m. grote verschillen in de fiscale faciliteiten probeert de Overheid nu een einde te maken aan de schijnzelfstandigheid en de verschillen in de fiscale behandeling tussen werknemers en zelfstandigen te verkleinen door het ondernemersvoordeel in box 1 af te bouwen. Hiermee raak je ook de echte zelfstandigen, ondernemers met een eigen zaak.
Het gaat in principe om ZZP- ers die exact hetzelfde werk doen als hun collega-werknemers.
Als je de zelfstandigenaftrek voorwaardelijk maakt dan verdwijnt deze perverse prikkel, aldus Vonhoff. En daarmee kan het ook de schijnzelfstandigheid tegengaan. Dat de MKB-vrijstelling en zelfstandigenaftrek bedoeld waren voor ondernemers, nu ook gebruikt worden door zelfstandigen, zoals “zij-aan-zij werkers” in de zorg (
redactie: een mooie nog niet bekende verwoording, die nog meer de schijnzelfstandigheid aangeeft) om meer netto over te houden, betekent niet dat de faciliteiten maar moeten worden afgeschaft, Ik gun iedereen ondernemerschap, maar sommige zelfstandigen past loondienst beter, aldus Vonhoff.

Niet alleen dat we in bijna 20 jaar (door het nalaten van de Belastingdienst) afgedwaald zijn van de duidelijke uitgangspunten en principes van het Sociale Stelsel, maar er nu ook een keuzemenu van willen maken, waarbij als gevolg daarvan, iedere werknemer c.q. werkgever, kan besluiten om als ZZP’er in dienst te treden of het dienstverband als schijnzelfstandige kan voortzetten.
Door het hanteren van verschillende criteria is de keuze van ZZP-er door de jaren heen een gewoonterecht geworden, waar we nauwelijks meer van af kunnen komen en zeker niet wanneer handhaving van wetgeving wordt uitgesteld of zelfs helemaal niet wordt toegepast.

Hoezee, hoezee, iedereen ZZP!


Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info