Wat betekent de wet DBA voor jou als ZZP-er?
Artikelen | wo 11 dec 2024 | Trefwoorden: ZZP, DBA, VBAR, Belastingdienst, Schijnzelfstandigen, Wet DBA
Je bent vast en zeker bekend met de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties, oftewel Wet
DBA. Dit is een regeling die bedoeld is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Simpel gezegd: de overheid wil voorkomen dat mensen als
ZZP’er werken als het eigenlijk logischer is dat ze loondienst zouden werken. Dit betekent dat jij én je opdrachtgever moeten kunnen aantonen dat er echt sprake is van een zelfstandige opdracht. En niet dat er sprake is van een verkapt dienstverband. De wet zorgt al langer voor verwarring en onzekerheid. Maar het doel is duidelijk: eerlijke concurrentie en betere bescherming voor zelfstandigen.
Waarom is de Wet DBA zo belangrijk?
Voor
ZZP’ers heeft de
Wet DBA grote gevolgen. Vooral als je veel met één of een paar vaste opdrachtgevers werkt. De regels bepalen bijvoorbeeld of je zelfstandig bent of eigenlijk als werknemer wordt gezien. Dit heeft gevolgen voor:
- Je belastingen
- Je rechten
- De risico’s die je loopt
Want vindt de Belastingdienst dat je feitelijk in loondienst bent? Dan kan dit betekenen dat je opdrachtgever alsnog loonheffing moet betalen. Dat risico kan opdrachtgevers huiverig maken en dat beïnvloedt jouw kansen op werk.
Hoe weet je of je aan de regels voldoet?
Je doet er graag alles aan om te voorkomen dat je problemen krijgt met de Wet
DBA. Daarom is het belangrijk om je werksituatie goed te analyseren. Werk je op basis van een duidelijke opdracht? Met een helder begin en eind? Heb je zelf de vrijheid om te bepalen hoe je het werk uitvoert? En gebruik je je eigen materialen? Dit zijn allemaal signalen dat je echt zelfstandig werkt. Als je daarentegen vaste werktijden hebt, gebruik maakt van de spullen van de opdrachtgever en een hiërarchische relatie hebt, wordt het al lastiger. Zorg dus dat je contract en werkwijze kloppen.
Modellen en overeenkomsten: handig of verplicht?
De Wet
DBA biedt modelovereenkomsten die je kunt gebruiken om aan te tonen dat er geen sprake is van loondienst. Dit is niet verplicht. Maar het kan wel erg handig zijn. Deze overeenkomsten zijn door de Belastingdienst goedgekeurd. Ze bieden als het ware een soort ‘veiligheid’ voor jou en je opdrachtgever. Let wel op. Zelfs met een goedgekeurd modelcontract kan de Belastingdienst alsnog oordelen dat er sprake is van een dienstverband. Dit als je in de praktijk anders werkt dan in het contract staat. Gebruik een modelovereenkomst dus slim en zorg dat je er ook naar handelt. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is.
Wat betekent de Wet DBA voor jouw opdrachtgevers?
De Wet
DBA heeft niet alleen impact op jou, maar ook op je opdrachtgevers. Veel bedrijven zijn voorzichtiger geworden in het inhuren van
ZZP’ers. Dit omdat ze bang zijn voor naheffingen van de Belastingdienst. Dit kan betekenen dat sommige opdrachtgevers alleen nog met
ZZP’ers willen werken als ze 100% zeker weten dat het volgens de regels is. Het is daarom belangrijk om je opdrachtgevers gerust te stellen. Ook moet je laten zien dat je echt zelfstandig bent. Dit kan door je administratie op orde te hebben. En door een duidelijk contract te overleggen.
Wat kun je doen om problemen te voorkomen?
Je wil maar al te graag gedoe met de Wet DBA voorkomen. Daarom is het slim om een paar dingen goed te regelen. Zorg dat je meerdere opdrachtgevers hebt. Zo ben je niet te afhankelijk van één partij. Dit laat zien dat je echt zelfstandig bent. Daarnaast is het verstandig om je administratie strak te houden en te investeren in goede juridische ondersteuning. Als je twijfelt of je werksituatie aan de regels voldoet, kun je een adviseur of fiscalist inschakelen. Zo voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan.