Menige deskundige heeft een eigen uitleg wat een zelfstandige ondernemer is
Opinie | di 13 aug 2024 | Bron: HR-kiosk & De Telegraaf | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: ZZP-er, Eigen risico, Wet op de verzekeringsplicht, Wet DBA, Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties, Privatisering
Maar, het gaat helemaal niet om de vraag of iemand een zelfstandige ondernemer is; de criteria zijn namelijk gebaseerd om te bepalen of iemand “werknemer is in de zin van de sociale wetgeving”.
Dat de Belastingdienst vanaf 2006 bij de overgang van verantwoordelijkheden en controle door het
UWV haar eigen draai heeft gegeven aan de “verzekeringsplicht” en daarvoor de
VAR-verklaring heeft geïntroduceerd, wil nog niet zeggen dat die toepassing juist was.
Wiebes en Koolmees hebben vergeefse pogingen gedaan om e.e.a. te herstellen door de Wet DBA (met
dezelfde uitgangspunten als de bestaande wet op de verzekeringsplicht), in te voeren en vervolgens ook deze wet niet te handhaven. Inmiddels liep het aantal “schijnzelfstandigen” op tot ver over het miljoen. Dit aantal neemt nog steeds verder toe, omdat allerlei “deskundigen” hun eigen criteria hebben geponeerd.
Ook hoogleraar Stefan Sagel lukt het om met betrekking tot de wet een onjuist criterium te benoemen en de chaos alleen maar verder te verhogen. Nogmaals het gaat helemaal niet om het feit of iemand een “zelfstandige” is, maar of iemand werknemer is. Een wet die al sinds begin jaren ’50 van de vorige eeuw bestaat. Het is dus ook geen
ZZP-wet, maar een wet die vaststelt of er een arbeidsrelatie is. Ook Erik Ziengs, ONL, maakt de verwarring nog groter en durft te suggereren dat de spelregels niet duidelijk zijn.
Voordat ik echt moedeloos wordt; dit zijn de spelregels:
- Persoonlijke dienstverrichting
- Gezagsverhouding
- Loon (i.p.v. een aanneemsom)
Ik begrijp best dat het moeilijk is om iets wat sinds 2006 (bewust) uit de klauw is gelopen helemaal terug te draaien.
Eigen risico regeling?
Een tussenoplossing zou zijn om de bestaande gevallen te gedogen, daar zijn we goed in. En voor de nieuwe gevallen de criteria streng te hanteren en vooral te controleren.
Of . . . . . . . we accepteren dat dit de teloorgang is van de Wet op de Sociale Verzekering en kunnen werkgevers en werknemers voortaan zelf kiezen voor een “eigen risico regeling”. Dus privatisering . . . . . .
Wel eens over die consequenties nagedacht?
Lees meer