Medisch specialisten zien niets in een verplicht dienstverband

za 28 sep 2024  |  Bron: Hr-kiosk & Nu.nl  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,

Het gaat hier om medici die op dit moment in een maatschap binnen een ziekenhuis werken. Zij zien niets in een verplicht dienstverband in dat ziekenhuis.
Dat blijkt uit onderzoek van Wout Koelewijn van de Universiteit Twente, die op 28 maart promoveert op het proefschrift Doctors in Business - A study into what drives physicians’ entrepreneurship.
Slechts 20 procent van de ondervraagde medisch specialisten voelt op dit moment voor een vast dienstverband. De grootste groep (38 procent) geeft de voorkeur aan één groot collectief van specialisten in het ziekenhuis, 30 procent is tevreden met de huidige - vaak kleine - maatschap waarin hij of zij werkt.
Veel Nederlandse ziekenhuizen werken momenteel aan samenwerkingsmodel dat is gebaseerd op één collectief van medisch specialisten. Koelewijn concludeert echter dat het belangrijk is om ruimte te laten voor ondernemerschap door (groepen) specialisten.
"De huidige discussies over de positionering van medisch specialisten wordt sterk gevoerd vanuit economische, juridische en fiscale argumenten", schrijft Koelewijn. "Onderzoeksresultaten tonen aan dat dit ertoe kan leiden dat deze specialisten het ziekenhuis willen verlaten."
Het onderzoek is uitgevoerd op basis van literatuuronderzoek, een meting onder 1.475 medisch specialisten en veertig interviews met specialisten en bestuurders van ziekenhuizen.

Redactie: Op zich een prima onderzoek met juiste conclusies en beantwoordt wel de vraag of medisch specialisten liever ZZP-er blijven of onderdeel van een maatschap, dat overigens niet veel van elkaar verschilt. Maar dat is helemaal niet het probleem of de casus! Ook de Belastingdienst ging vanaf 2006 van een onjuiste vraagstelling uit en verstrekte VAR-verklaringen. Zo'n VAR-verklaring moest aantonen, dat betrokkene een bedrijf uitoefende.

Het gaat echter om de vraag of een medisch specialist (en overigens alle medewerkers in een zorginstelling) werknemer is in de zin van de sociale wetgeving. Dat houdt in dat wanneer er een gezagsverhouding is en persoonlijke dienstverrichting en een loon, dat er sprake is van een werknemer en geen ZZP-er.
Laten we in dit geval alleen uitgaan van de gezagsverhouding (de persoonlijke dienstverrichting zal geen reden van enige discussie geven).

Wanneer een medisch specialist een ruimte huurt in het ziekenhuis en zelf zijn aanwezigheid bepaalt en ook het eigen personeel betaalt en een fee betaalt voor algemene kosten aan het ziekenhuis, dan zou je nog enigszins kunnen aannemen, dat het hier gaat om een vokomen zelfstandige ondernemer, maar meestal zal het gaan om een functie, waar wel degelijk een gezagsverhouding aanwezig is. M.a.w. ook deze beroepsgroep zal overwegend verplicht verzekerd moeten zijn.

Het begon al eerder dan 2006

Het probleem van ontduiking van de Wet op de verzkeringsplicht begon voor deze beroepsgroep en in de Bouw al eerder dan 2006 en heeft tot op de dag van vandaag doorgewoekerd. Dat brengt ook met zich mee dat het nauwelijks valt terug te draaien.
Maar zoals ik al eerder heb opgemerkt (en wat ik ook een directielid van een ziekenhuis hoorde zeggen) zul je nieuwe specialisten wel met een arbeidsovereenkomst moeten aannemen. Dus voor alle bestaande situaties een sterfhuisconstructie.
Maar hoe reageer je dan op het feit dat een maatschap zelf een nieuwe collega aanneeemt?


Lees meer