Kamer wil zachte landing ZZP'ers?

do 26 sep 2024  |  Bron: HR-kiosk @  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

Zachte landing? We zijn al jaren geleden neergestort!

De Tweede Kamer vraagt om een zachte landing voor ondernemers als het kaninet vanaf januari weer gaat controleren op schijnzelfstandigheid. VVD-Kamerlid Thierry Aartsen vraagt onder meer om een risicogerichte handhaving en het zoveel mogelijk vermijden van boetes.
"De Belastingdienst wil vanaf januari na bijna 10 uitstel, weer starten met die handhaving en ook boetes kunnen opleggen. De Tweede Kamer vraagt het kabinet nu om dus iets rustiger aan te vliegen."

Vanaf 2006 wordt al niet meer gehandhaafd!

Bij de annoncering (2016) van de volkomen nutteloze Wet DBA werden door Wiebes en Koolmees al de handhaving uitgesteld. Vergeten werd "ambtshalve" dat in 2005 met een convenant werd besloten dat de controle op de bestaande Wet op de verzekeringsplicht (tot dan door het UVW uitgevoerd) zou overgaan naar de Belastingdienst. Vanaf 2006 (dus 19 jaar lang) heeft de Belastingdienst deze taak bewust niet uitgevoerd.
Vanaf 2006 heb ik bij de jaarlijkse aanwas van "schijnzelfstandigen" aangevoerd dat dit uiteindelijk zou leiden tot een volledige ondergraving (ontwrichting) van het sociale stelsel. 
In mijn artikel "hoezee, hoezee, iedereen ZZP” betoogde ik ook dat hiermee de weg werd geopend voor een eigen-risico optie voor iedere werknemer en werkgever.
Toen we de miljoen "schijnzelfstandigen-grens" overschreden, kwamen er eerst zorgen dat deze groep niet voor arbeidsongeschiktheid en pensioen verzekerd was, maar geen enkele oproep dat de Belastingdienst uiteindelijk eens zou moeten handhaven, want als werknemer zou deze groep toch gewoon verzekerd zijn?

Handhaving en boetes?

Voorlopig even geen handhaving en boetes is in de eerste plaats een stimulans om gewoon door te gaan, zoals we al vanaf 2006 doen, maar het is toch een gotspe om te denken dat de Belastingdienst nu ineens wel tijd heeft om 1,8 miljoen contracten te toetsen.

Sterfhuisconstructie en gedogen

Al jaren geleden heb ik daarom voorgesteld om de huidige overeenkomsten te laten bestaan en nieuwe overeenkomsten te toetsen, feitelijk niet meer te accepteren. Als we wel een wet hebben maar niet handhaven (daar zijn we heel goed in) noemen we dat gedogen. En laat het aan de ondernemers over om de bestaande ZZP-contracten eventueel om te zetten in een arbeidsovereenkomst.
En laat vooral blijken dat een ZZP-contract, als er sprake is van schijnzelfstandigheid, in feite sprake is van associaal gedrag t.o.v. de werknemer waarvoor wel premies volksverzekering worden betaald.

 
Lees meer