Wet werken waar je wilt is verworpen

Opinie  |  wo 27 sep 2023  |  Bron: www.nu.nl HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,


Werknemers krijgen geen wettelijk recht om thuis te werken. Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft de wet “werken waar je wilt” verworpen. In de praktijk verandert er weinig, aangezien er in veel organisaties al afspraken (op maat) gemaakt zijn.
Een wet die regelt dat een werknemer meer of minder dagen/uren mag werken bestaat al.

In 2000 schreef ik al over het zogenaamde ‘telewerken’ en de vele voordelen, zoals terugdringen van ziekteverzuim en files, maar ook fiscale voordelen van meer dan negenhonderd euro netto (!) (toen nog). Ik vergeleek de automobilisten met lemmingen die zich  massaal van een klif storten op zoek naar voedsel. Nu begrijp ik beter dat die lemmingen een hele goede reden hebben. Maar automobilisten hebben altijd nog een keuze. Lemmingen niet.
10 jaar later (2010) schreef ik weer een artikel waarom in het ene bedrijf het telewerken (later thuiswerken genoemd) wel kan en in een ander bedrijf het niet wordt toegestaan.
Niet iedere functie leent zich voor thuiswerken en daarbij betekent thuiswerken ook niet altijd dat het een hele week moet zijn.
Voor echte “baasjes” is thuiswerken natuurlijk een gruwel, vooral als je meent een aantal mensen “onder je te hebben”. Lees daarvoor
Het allerbelangrijkste bij thuiswerken is dat de medewerker gewoon duidelijke doelstellingen heeft en zijn werk ook als zijn “eigen winkel” beschouwt. Gewoon verantwoordelijkheidsgevoel en plezier in je werk. Dan maakt het toch niet meer uit waar je je job uitvoert!
Natuurlijk moet je ook regelmatig met elkaar contact houden, maar plan dan een vergadering (als dat echt nodig is) om 11.00 uur in de ochtend.
Thuiswerken is dus helemaal niet nieuw en in vele organisaties hebben ze dat prima geregeld, vaak met ondersteuning van specialisten die uitgaande van de wensen van de organisatie een reglement kunnen opstellen, die weten hoe de reiskosten moeten worden bepaald en advies geven of de Arbowetgeving nou wel of niet van toepassing is. Daar hebben we niet de mening van de Tweede en Eerste Kamer voor nodig.
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info