Trump wil Groenland kopen en dat wilde hij in zijn eerste termijn ook al

Opinie  |  zo 29 dec 2024  |  Bron: HR-kiosk & Wikipedia  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , , , , ,



Groenland het grootste eiland ter wereld *

Dat Trump Groenland wil kopen is nog niet eens zo’n slecht idee. Groenland is een onmetelijk groot autonoom eiland en nog steeds aan Denemarken verbonden. De Deense regering is verantwoordelijk voor buitenlandse zaken, justitie en defensie.

Het land is uiterst dun bevolkt, maar naarmate meer ijs is weggesmolten, wordt steeds meer duidelijk hoe rijk het is aan kostbare grondstoffen. Grote landen w.o. ook China azen op deze rijkdommen, maar de regering van Groenland is principieel onvermurwbaar.
Hoe lang kunnen zij (en Denemarken) de druk van Trump en Elon Musk en het grote geld weerstaan?
* Australie is meer dan 3 maal zo groot, maar dat noemen we een continent

IOS en Bitcoins

Ik moest denken aan Bernie Cornfeld een gehaaide zakenman, die wegens oplichting in de jaren ’70 werd veroordeeld voor zijn investeringsmaatschappij, Investors Overseas Services (IOS).
Bernie, een gehaaide zakenman, verkocht certificaten van aandelen in grote stukken land in de US en in Groenland. In de US bleek het geen landbouwgrond en al helemaal geen bouwgrond te zijn, maar woestijn en moerassen. Het land in Groenland werd (toen) ook zwaar overgewaardeerd.

Piramide

Bernie bedacht een piramide van wederverkopers, landelijke salesmanagers, die op hun beurt weer meerdere managers aanstelden en die weer verkopers. In de jaren '60 had het bedrijf in meerdere landen wel 25.000 verkopers. Allemaal kregen ze een percentage van de winst. De aandelen werden wekelijks meer waard en veel hebberige “zakenmensen” schaften deze certificaten aan op basis van de imaginaire koerswinsten. Het fonds, gevestigd in de US, met een hoofdkantoor in Geneve, was zeer populair en het bedrijf IOS ontving in de 60-er jaren totaal $ 2,5 miljard voor zijn zeer populaire “Fund of Funds”.
Maar toen de aandelen daalden moest het gegarandeerde rendement uit de nieuwe verkopen betaald worden. Uiteindelijk daalde het aandeel in een zeer korte tijd van een waarde van 18 dollar naar nog geen 2 dollar. In 1973 stortte IOS volledig in en ruïneerde het ook een aantal Europese en Amerikaanse banken.
Cornfeld  werd in 1973 in Zwitserland gearresteerd en veroordeeld tot 11 maanden gevangenisstraf wegens oplichting.
Omdat hij nog een deel van de opbrengsten behield, had hij nog steeds een luxe leventje tot zijn dood in 1995.

Piramidespel

In 1973 werd deze wijze van zakendoen (piramidespel) nog strafrechtelijk vervolgd, omdat de aandelen bewust hoger werden gewaardeerd, dan de feitelijk onderliggende waarde van de bezittingen, indertijd waardeloze stukken land. Maar of de waarde nu bewust te hoog werd ingeschat en mogelijk in de verre toekomst (zoals nu blijkt) zelfs veel meer waard zou worden, het aandeel vertegenwoordigde desondanks een tastbaar bezit.
Het waren vooral de banken die de grootste slachtoffers waren en Bernie lieten vallen en hebben aangeklaagd.
Maar hoe zit het nu met bitcoins en andere cryptomunten? Welke waarde staat daar tegenover? Is dit eigenlijk ook geen digitaal-piramidespel? En hoe lang zal dit “goed” gaan? Er zijn nu zelfs banken en investeringsmaatschappijen, zoals Goldman Sachs en Black Rock (en ook Trump) die bitcoins adviseren, maar hoeveel hebben zij zelf in deze imaginaire munt geïnvesteerd?

Hopelijk gaat uw pensioenfonds niet in bitcoins beleggen; dan maar in waardeloze staatsobligaties.
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info