Opnieuw uitstel van toelatingsstelsel uitzendbureaus
di 5 nov 2024 | Bron: HR-kiosk & Rendement | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Malafide uitzendbureau, Uitzendbureau, Certificaat
De invoering van een toelatingsstelsel voor uitzendbureaus is wederom uitgesteld. Dit keer omdat nog onzeker is welke instantie het stelsel kan uitvoeren. Ondertussen wordt de Arbeidsinspectie uitgebreid voor meer toezicht op de uitzendsector.
Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (
SZW) is in een Kamerbrief ingegaan op het toelatingsstelsel. Aanleiding voor dit stelsel zijn de slechte omstandigheden waaronder arbeidsmigranten werken en leven in Nederland. Uiteenlopende misstanden ontstaan door malafide uitzendbureaus en hun inleners, die verdienen aan uitbuiting en onderbetaling.
Ze richten regelmatig nieuwe rechtspersonen op, om onder de handhaving uit te komen. Om die partijen uit de markt te weren, moet er een systeem komen waarbij voor het uitlenen van arbeidskrachten toelating van de overheid nodig is. Daarvoor zullen strikte eisen gelden. Periodiek wordt gecontroleerd of een uitlener nog aan die eisen voldoet. Is dat niet zo, dan mogen inleners met die uitlener geen zaken doen. Lees ook:
Dakloze arbeidsmigranten verblijven in bossen bij Venlo | HR-kiosk.nl
Begin 2025 meer duidelijkheid over uitvoering en invoering
Voor de uitvoering van het stelsel is nog geen uitvoerder vastgesteld. Screeningsautoriteit Justis was de beoogde partij, maar die blijkt niet alle taken te kunnen uitvoeren. Het enige alternatief is nu het ministerie van
SZW zelf. De komende tijd laat de minister uitzoeken of zijn ministerie de uitvoering aankan. Begin 2025 moet dat bekend zijn.
De minister zal op dat moment ook melden wat de nieuwe beoogde ingangsdatum is van het voorstel voor de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (WTTA). Eerder was het streven om dit wetsvoorstel per 1 januari 2026 in te laten gaan, en per 1 januari 2027 te starten met de handhaving op de toelatingsplicht. Die data worden niet meer gehaald. Voor de inwerkingtreding moet bovendien zowel de Tweede Kamer als Eerste Kamer nog stemmen over het wetsvoorstel.
Meer inspecteurs voor handhaving binnen uitzendsector
Eerder besloot de minister al om de Nederlandse Arbeidsinspectie met 90 fte uit te breiden. De minister wil daar nu nog eens 35 fte aan toevoegen, zodat de inspectie malafide uitleners beter kan opsporen en aanpakken. Daarnaast werkt de minister aan diverse andere maatregelen, waaronder het ophogen van de maximale boete bij ernstige en verwijtbare overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen (naar € 11.250 per overtreding), het mogelijk verbieden van uitzendwerk in bepaalde sectoren en het aanscherpen van de strafrechtelijke regels bij arbeidsuitbuiting.
Lees meer