Uitzendbureaus ontslaan veel vaker arbeidsmigranten op staande voet volgens UWV

Opinie  |  wo 16 okt 2024  |  Bron: HR-kiosk & NOS  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , ,


Het UWV doet deze opmerkelijke uitspraak, terwijl het niet (meer) haar verantwoordelijkheid is.
Op zich is de constatering van het UWV juist, maar ze kan hier sinds bijna 20 jaar niets meer aan doen.
De arbeidsmigranten zouden een advocaat in de arm kunnen nemen, maar daar zijn ze totaal niet toe in staat.

Certificering

Het probleem begint al in 1998 wanneer de verplichte certificering van uitzendbureaus niet meer gewenst is volgens het toenmalige kabinet Kok in hun privatiseringsdrang. Gevolg is dat we van een paar honderd bureaus er nu een paar duizend hebben, waarvan de meeste louche en malafide.

Polisadministratie

In 2005 besloot de toenmalige Tweede Kamer om op advies (convenant) van het ministerie van Sociale Zaken, om de heffing van premies en de controle op de verzekeringsplicht over te dragen van het UWV (GAK) naar de Belastingdienst.
Lees o.a. vele van mijn artikelen over ZZP en het artikel Qatar aan de Maas. van 2 jaar geleden.

Uitzendbureau is de werkgever

Dat malafide, louche uitzendbureaus (of bemiddelaars) gewoon werkgever zijn en niet de inlener waar de werknemers worden geplaatst, betekent dat deze “werkgever” gewoon aan alle wetten moet voldoen: Betalen van minstens het minimum loon en afdracht van premies en heffingen en mogelijk zelfs afdracht en aanmelding bij een pensioenfonds. Dat deze werknemers allerlei rechten hebben, heb ik in meerdere artikelen als eens geschreven.

Mijn boodschap is: voordat je in de Tweede Kamer klakkeloos akkoord gaat met wetswijzigingen, bedenk dan eerst wat de gevolgen zouden kunnen zijn en niet eerst na 20 of 30 jaren!
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info