De overheid werkte mee aan het bedrog met Indonesische verpleegkundigen

Opinie  |  vr 17 nov 2023  |  Bron: Een Vandaag  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , , ,

Inleiding

Alweer 1 maand geleden plaatste ik een artikel over de misleiding van Indonesische verpleegkundigen, door een gerenommeerde onderwijsinstelling Avans en een aan haar gelieerd uitzendbureau. Lees eventueel
Ik beloofde u hierop terug te komen. Moeilijk om e.e.a. los te zien van de ellende waarin de verplegers nu zitten en de aan oplichting grenzende praktijken, want er is ook heel wat mis met een aantal overheidsinstellingen.
Politiek grenst vrijwel altijd aan corruptie. Handjeklap en "Voor wat hoort wat", zijn al heel normaal geworden. En dat lobbyisten grote invloed hebben op politici en overheidsinstellingen is bekend. Maar dat de klokkenluider (de bron die het volgende verhaal aan het licht bracht) daarna werd ontslagen en verguisd, is bijna normaal in dit soort kringen.

Er zijn 2 vragen of eigenlijk dwingende opdrachten:

1. Hoe lossen we de ellende van de Indonesische verpleegkundigen ruimhartig en snel op?
2. Hoe worden alle "foute" personen en instellingen op een adequate manier gestraft?
Het laatste zal wel teveel gevraagd zijn, omdat elke betrokkene zijn handen in onschuld gaat wassen en het arrest dat ambtenaren niet gestraft kunnen worden weer uit de kast zal worden gehaald.  Lees eventueel

Het vervolg

Anderhalf jaar wilde de IND geen visa verstrekken aan honderden Indonesische verpleegkundigen. Toen veranderde de dienst van mening. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat dat gebeurde na lobbywerk van oud-bewindspersonen Rita Verdonk en Fred Teeven.
Bemiddelingsbureau Yomema en opleider Avans+ procedeerden meer dan een jaar tegen de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND), omdat die geen visa wilde verstrekken aan een groep Indonesische verpleegkundigen, die via Yomema aan het werk wilden in Nederland. Het plan van Yomema en Avans+ voldeed volgens de IND niet aan de eisen en Yomema 'was een onbetrouwbare partner'.

Onrust binnen IND

EenVandaag kreeg de informatie over het lobbywerk van Rita Verdonk en Fred Teeven in handen via een anonieme bron binnen de IND (naam is bekend bij de hoofdredactie), die zich niet kon vinden in de gang van zaken. Naar aanleiding van eerdere berichtgeving van EenVandaag over dit onderwerp, ontstond binnen de IND onrust over de in 2021 gevolgde procedures.
Met name de lobbyactiviteiten van Verdonk en Teeven zitten de betrokken medewerkers nog altijd dwars. De bron vindt 'dat zijn rechtsgevoel en het rechtsgevoel van meerdere collega's in deze kwestie werd beschadigd'.

Bron direct ontslagen

"De IND heeft een illegale schijnconstructie gefaciliteerd, na lobbywerk door oud-bewindspersonen", zegt de bron. Toen de IND erachter kwam dat deze bron - een interim-manager - informatie over deze kwestie had gedeeld met EenVandaag, is zijn contract per direct beëindigd.
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info