Een uitzendverbod van werkmigrant aan probleemsectoren is slechts een lapmiddel

Opinie  |  di 3 sep 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,


Het voorstel (optie) van Minister Eddy van Hijum (lees zijn ambtenaren) om uitzendkrachten in bepaalde sectoren te verbieden om misstanden te bestrijden, is volkomen misplaatst. Dit lijkt op symptoom bestrijding.
Het probleem moet echter aan de wortel worden aangepakt. Al een paar jaar schrijven we over schrijnende toestanden van arbeidsmigranten en louche, malafide uitzendbureaus.
Voor de duidelijkheid: het uitzendbureau is de werkgever en niet de inlener, die weliswaar ook Arboverantwoordelijkheid heeft.

We barsten uit onze voegen als het om wetgeving gaat, maar handhaven ho maar!

De problemen dienen zich aan wanneer louche malafide Oost-Europese bureautjes misbruik gaan maken van de softe wetgeving (en handhaving) in Nederland.
Dat is het geval met o.a. de “toeslagenaffaire” en met uitzendkrachten.

Wie zijn de hoofdschuldigen?

Juridisch niet de “werkgever”, die feitelijk inlener is, maar wel de louche, malafide uitzendbureaus die mensen uit o.a. Polen naar Nederland halen, en . .
  • De Gemeenten, die de wet niet goed toepassen of door gebrek aan kennis, de slachtoffers letterlijk gewoon links laten liggen
  • De handhavers, w.o. de Belastingdienst en UWV, die de louche uitzendbureaus niet aanpakken
  • Maar vooral de Kabinetten die ervoor gezorgd hebben, dat uitzendbureaus, die tot 1998 een vergunning (certificaat) moesten hebben om een uitzendbureau te beginnen, door het marktdenken (Kabinet Kok en Minister Ad Melkert), werd opgeheven.
Sindsdien is de uitzendmarkt steeds troebeler geworden, omdat beunhazen (criminelen) hun kans grepen en misbruik maakten van de kwetsbare positie van arbeidsmigranten.

Herinvoering van certificering?

Een kwart eeuw later, grijpt het kabinet eindelijk in en moeten uitzendbureaus vanaf januari 2025 gecertificeerd zijn en kunnen inleners een boete krijgen, als ze werken met een niet-gecertificeerd uitzendbureau. Helaas gaat dit deel van de wetgeving eerst op 1-1-2026 in.

En handhaven? Ho maar!

Op de buitenlandse arbeidskrachten is de Nederlandse wetgeving van toepassing. Zij zijn dus in principe gewoon voor alle wetgeving verzekerd. Maar de louche, malafide bureaus (criminelen) lappen dat allemaal aan hun laars. En doen dat al ongestoord tientallen jaren! Niet alleen dat zij niet het minimum loon betalen, maar ook de betaling geschiedt niet op tijd en ook de afdrachten van premies gebeurt niet.  Zijn deze buitenlandse arbeidskrachten rechteloos? Nee natuurlijk niet!
Maar er wordt gewoon niet gehandhaafd en als we al eens straffe maatregelen voorstellen, is dat op lange termijn.
En nu gaan we als optie een absurd  uitzendverbod (lapmiddel) voor bepaalde sectoren invoeren.


 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info