Meerdere keren per jaar vraag over het recht op verlof of vakantiedagen.
wo 23 okt 2024 | Bron: HR-kiosk | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Verlof, Vakantie, Wettelijk verlof, Vakantiedagen (bovenwettelijk), Bijzonder verlof, Merknemers, Verlofreglement
Nu zijn er meerdere soorten verlof. De belangrijkste zijn wettelijk- en bovenwettelijk verlof.
Wettelijk verlof is het aantal dagen gelijk aan 4 maal het aantal werkdagen per week.
Dus meestal 20 dagen. Daarnaast is het gebruikelijk om nog extra 5 dagen te geven, eventueel bij cao bepaald.
Deze 5 dagen zijn bovenwettelijke dagen. Beide soorten verlof- of vakantiedagen hebben wettelijk een andere status. Daarnaast bestaan nog veel verlofsoorten, die ook gebaseerd zijn op een wettelijke basis. We noemen dit bijzonder verlof. Bijvoorbeeld bij overlijden, huwelijk, geboorte etc. Op wettelijke basis wordt vastgelegd hoeveel vrije dagen een medewerker krijgt bij een bepaalde situatie, maar er zijn ook werkgevers die meer verlof geven dan is voorgeschreven.
Maar wat gebeurt er met de loondoorbetaling of is er een instantie (
UWV) die ook een deel van het verlof (neem zwangerschaps- en bevallingsverlof) een uitkering verstrekken?
Het is eigenlijk te veel om allemaal op te noemen. Helaas komen er dan ook misverstanden en te vaak onenigheid voor tussen werkgever en werknemer v.w.b. de toepassing bij een ietwat uitzonderlijke situatie.
Om discussies te voorkomen is het daarom verstandig om een verlofreglement te maken voor een goede communicatie. En ook een adequate registratie is belangrijk en wat is de waarde van een verlofdag?
Lees meer