Apps voor HRM

Datum laatste wijziging: 27 oktober 2018  |  Trefwoorden: , , ,

Inhoud

  1. Wat is een app?
  2. De web app
  3. De native app en hybride app
  4. App voor Engelstalige Arbeidsovereenkomst
  5. App voor Geheimhoudingsverklaring
  6. App voor Arbeidstijdenwet
  7. App voor Wet werk en zekerheid
  8. App voor Pensioen
  9. App voor Wetswijzigingen
  10. App voor Wetten Ondernemingsraad
  11. App voor Transitievergoeding
  12. App voor Ontslag
  13. App voor Feedback
  14. App voor Interne communicatie
  15. App voor Disfunctionerende medewerker

Wat is een app?

App is een afkorting voor application (toepassing). Een application is software (computerprogramma) met meestal een aantal beperkte functies die worden uitgevoerd op een tablet en of een smartphone. Met de opkomst van de tablets en smartphones werd het steeds belangrijker om applicaties (software) te ontwikkelen die gebruik maken van de mogelijkheden van tables en smartphones. Drie soorten apps worden onderscheiden: de web-app, de native app en de hybride app.

De web app

De web-app is een mobiele versie van een website. De web-app heeft als doel om een website optimaal weer te geven op het beeldscherm van een tablet of smartphone. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van ontwerptechnieken. Het ontwerp is responsive (reageren op omgeving) of adaptive (aanpassen aan de omgeving). Het doel van beide technieken is om de content (beelden en tekst) aan te passen aan het schermformaat, schermresolutie en/of internetsnelheid.
Bij een responsive ontwerp ligt de nadruk op de presentatie van de content op het scherm. Bij een adaptive ontwerp wordt ook de functionaliteit aangepast. Zo kan er gebruik worden gemaakt van al bestaande functies en data op de tablet of smartphone. Een voorbeeld van een adaptive ontwerp is de zoekmachine van Google. Bij het gebruik van de zoekmachine wordt ook gebruik gemaakt van de GPS-data. Je krijgt ook informatie van de locatie van als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een tankstation.

De native app en hybride app

Een native app is al geïnstalleerd op de smartphone of moet door de gebruiker worden geïnstalleerd vanuit de app store. Een hybride app is een combinatie van een web-app en een native app. De basis is opgebouwd zoals een native app en een deel van de inhoud wordt gevuld door een website.
Apps zijn gratis of relatief goedkoop. Ze zijn aan te schaffen door middel van downloaden in webwinkels (appstore) of via gespecialiseerde websites. De keuze van de appstore is onder andere afhankelijk van het besturingssysteem zoals iOS of Android.
Inmiddels maken consumenten dagelijks gebruik van apps zoals voor bankzaken, reserveringen, raadplegen van het weer, gaming, communiceren, navigeren, e.d.
Voor toepassingen in het bedrijfsleven die bedrijfsfuncties ondersteunen komen steeds meer apps op de markt. Ook voor ‘arbeid en wetgeving’ zijn steeds meer handige apps beschikbaar.

App voor Engelstalige arbeidsovereenkomst

Speciaal voor HR-managers die buitenlandse werknemers in dienst willen nemen, ontwikkelde LegalDutch een tool om een Engelstalige employment contract te maken.

De tool is gebouwd in samenspraak met advocaten gespecialiseerd in internationale arbeidsrelaties, kunnen werkgevers de belangrijkste keuzes zelf maken, zoals:
  • Termijn contract: bepaalde of onbepaalde tijd
  • Lengte van eventuele proeftijd (afhankelijk van lengte contract)
  • Werkdagen, werktijden en werklocatie
  • Salaris, vakantiedagen en doorbetaling bij ziekte (70% of meer?)
  • Vergoeding van kosten woon-werkverkeer
  • Vergoeding van privégebruik auto
  • Toepasselijkheid van eventuele pensioenregeling
  • Boete bij schending geheimhoudingsclausule
Meer informatie

App voor Geheimhoudingsverklaring

Werkgevers nemen geheimhouding door personeel (werknemers & flex) steeds serieuzer. Denk aan de volgende situaties:
  • Reorganisaties (bijvoorbeeld leden Ondernemingsraad)
  • Ontwikkeling van auteursrechtelijk beschermde producten
  • Overnamegesprekken
  • Inzage in financiële resultaten
  • Inzage in strategische plannen
Maar werkgevers hebben niet altijd zin daarvoor een advocaat in te schakelen. Begrijpelijk nu een advocaat lang niet altijd nodig is vanwege het standaard karakter van een geheimhoudingsverklaring (NDA: non-disclosure agreement) en bovendien kostbaar is. Wie werknemers, flexwerkers of ZZP’ers blootstelt aan vertrouwelijke, concurrentiegevoelige informatie, maakt nu snel zelf een NDA.

Meer informatie

App voor Arbeidstijdenwet

Met deze gratis mobiele applicatie (APP) van Déhora zijn alle regels van de Arbeidstijdenwet direct toegankelijk. De informatie is actueel, zoals:
  • Regelgeving arbeidstijden en rusttijden
  • Regelgeving rondom bereikbaarheidsdiensten
  • Registratie van uren
  • Publicatie van roosters
  • Definities van begrippen in de ATW
Meer informatie

App voor Wet werk en zekerheid

De Wet Werk en Zekerheid heeft grote veranderingen met zich mee gebracht. Om duidelijkheid te scheppen heeft Lexence een aantal tools ontwikkeld. Met behulp van deze tools wordt het eenvoudig om een transitievergoeding te berekenen, bepalen of het UWV of de kantonrechter de juiste partij is voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst (ontslagchecktool), e.d.

Meer informatie

App voor Pensioen

Met de Mijn Pensioencoach app van Nationale Nederlanden is het mogelijk om te controleren of het gewenste pensioen wordt opgebouwd.
 
Meer informatie

App voor Wetswijzigingen

Met deze app kunt u zien welke wetten die belangrijk zijn veranderen. Het is mogelijk om zelf de relevante wetten te selecteren, zoals : Belastingwetgeving? Arbeidsrecht? Of Ondernemersrecht? Wijzigingen van wetten krijgt u dan tijdig door. De app is een initiatief van Antwoord voor bedrijven, onderdeel van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Meer informatie

App voor Wetten Ondernemingsraad

Met deze app zijn de wetsartikelen direct beschikbaar.

Meer informatie

App voor Transitievergoeding

De transitievergoeding is een belangrijk onderdeel van de Wet werk en zekerheid. Voor het berekenen van de transitievergoeding zijn diverse apps ontwikkeld.
Zo heeft de juridische dienstverlener van Benthem & Keulen de VBK Transitie App voor het berekenen van de transitievergoeding. De app is in 2016 verkozen tot beste ICT project in het MKB door het ICT vakblad Computable.

Meer informatie

App voor Ontslag

Boom Juridische uitgevers (BJu) heeft in opdracht van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) de Ontslag App gemaakt. Met deze app is het mogelijk om ontslagvergoedingen volgens verschillende methodes te berekenen zoals de kantonrechtersformule en de transitievergoeding. De app heeft ook over een wekelijks ge-update ontslagvergoedingsindex.

Meer informatie

App voor Feedback

Het jaarlijks beoordelingsgesprek wordt steeds minder toegepast. Er is steeds meer behoefte is aan directe feedback op het presteren. Met de feedback-app van de Impraise is het zelfs mogelijk om anoniem feedback te geven.

Meer informatie

App voor Interne communicatie

De Opp app voor slimme conversatie vol met ideeën van de Oppcompany maak het mogelijk om snel medewerkers en klanten uit te nodigen om te discussiëren over thema’s.

Meer informatie

App voor Disfunctionerende medewerker

De Mprove app is gericht om disfunctionerende medewerkers beter te laten te functioneren. Werkgevers worstelen regelmatig met de aanpak van medewerkers die minder goed functioneren. Hierdoor blijft de vereiste verbetering vaak uit. Dit kan leiden tot wederzijdse frustraties en emoties, psychische klachten en ziekmelding. Belangrijk is dat er direct een goed verbetertraject wordt gestart. Hierin voorziet Mprove. Door middel van een stappenplan leidt Mprove de leidinggevende en de medewerker door het verbetertraject heen. Met Mprove is disfunctioneren geen issue meer!

Meer informatie