De overheid probeert al jaren om schijnzelfstandigheid aan te pakken. Bij schijnzelfstandigheid missen zzp-arbeidskrachten de sociale rechten van werknemers in loondienst, terwijl ze wel sterk afhankelijk zijn van één bedrijf. Voor de belastingdienst is iemand een schijnzelfstandige als de feiten en omstandigheden erop wijzen dat deze feitelijk in loondienst werkt.
De handhaving van de regels rondom schijnzelfstandigheid lag lange tijd stil, maar moet per 2025 weer opgepakt worden. Ook worden fiscale voordelen voor zzp'ers beperkt.
Redactie: De enorme groei van schijnzelfstandigheid is vanaf 2006 ontstaan, toen de controle op de verzekeringsplicht, die voor 2006 bij het UWV lag, overging naar de Belasingdienst. Deze dienst heeft ondanks een duidelijk convenant, nooit iets aan enige controle gedaan.
Ook bewindslieden als Wiebes en Koolmees kwamen met onzinnige wetgeving (DBA) die ook nooit werd toegepast. We zitten nu met een situatie die nauwelijks meer is terug te draaien en voor de argeloze werkgever en werknemer als een min of meer wettelijk gedoogde regeling wordt beschouwd.
Voorstellen om ZZP-ers verplicht te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en pensioen zijn belachelijk, omdat 90% van de ZZP-ers in principe als werknemer verzekerd zouden moeten zijn.