Ons personeelstekort wordt erg overdreven vindt prof. Paul de Beer
Opinie | do 31 okt 2024 | Bron: HR-kiosk & De Telegraaf | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Personeelstekort, Laagbetaald, Innoveren, Automatisering, Vakbonden, Minimumloon
De verhalen dat Nederland nog jaren zal kampen met een gebrek aan personeel kloppen niet. Als werkgevers en werknemers en overheid harde keuzes maken, is het enorme tekort hooguit tijdelijk, dat stelt vertrekkend hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer.
Volgens hem hebben bedrijven de laatste jaren vooral laagbetaald werk gecreëerd, waar we als land ook zonder kunnen. Hij roept werkgevers op te investeren in nieuwe technieken en meer energie te steken in het vasthouden van zittend personeel.
Ook moet Nederland meer doen aan omscholing en hoeven we minder arbeidsmigranten in te vliegen, aldus prof. De Beer.
Laagbetaald werk
Dat er in Nederland veel laagbetaald werk wordt verricht is juist. 51% van de Nederlandse werknemers verdient niet meer dan 120% van het minimum loon. Desondanks staan we v.w.b. de hoogte van het minimumloon op de 2e plek in Europa, samen met Duitsland. Zie voor
overzicht van 2023.
Overigens zijn deze bedragen moeilijk vergelijkbaar, wanneer het gaat om het netto besteedbaar inkomen, vanwege de loonheffingen en toeslagen in Nederland.
Om nu meteen alle bedrijven met laag loon weg te doen is een onzinnige kreet, omdat deze industrieën vaak samenhangen met andere bedrijven.
Daarbij, als we nog meer industrieën wegdoen (en daar zijn we hard mee bezig), dan zou het probleem helemaal opgelost zijn, toch?
Indirecte arbeidskrachten
Meerdere keren heb ik aangehaald, dat we veel te veel indirecte arbeidskrachten hebben, die nauwelijks of niets toevoegen aan ons nationaal product (
BBP).
Lees
Wel hebben we een groot tekort aan technisch personeel. We hebben dat te laat doorgekregen en proberen nu met een inhaalslag het technisch onderwijs weer populair te maken.
Voor zwaar werk of demotiverend werk heb ik ook al veel artikelen geschreven. Lees
Eerder met pensioen
De Beer heeft gelijk dat veel arbeidskrachten in de Zorg daar hooguit 10 jaren werken, maar vergeet dat veel van deze werknemers, die door de voordeur vertrekken, via de achterdeur als
ZZP-er weer binnenkomen en dan de onregelmatige arbeidstijden en nare administratieve klussen aan de “achterblijvers” overlaten.
Innoveren en automatiseren
Dat werkgevers meer moeten doen aan innoveren en automatiseren, zoals De Beer beweert, durf ik te betwijfelen. Vooral de werkgevers in de “harde” industrie hebben de laatste jaren juist veel aan innovatie gedaan.
Geen vakbonden meer?
De Beer voorspelt ook dat wanneer deze lijn doorzet, de bonden in 2040 geen leden meer hebben. Het zou ook kunnen zijn, dat er in 2040 nauwelijks meer werknemers zijn en het overgrote deel van de arbeidskrachten
ZZP-er is geworden, anders gezegd “eigen-risico-drager”. Wanneer ik de ontwikkelingen van de laatste tijd volg, is men al druk bezig om het sociale stelsel volledig te ontmantelen. Dat is in 2006 al ingezet.
Dat zou betekenen dat er geen “poldermodel” meer is, althans zeker niet vertegenwoordigt door de huidige sociale partners. Dat zou desastreus zijn! En daar moet ik De Beer volmondig gelijk in geven, dat er dan Amerikaanse toestanden ontstaan, zonder cao’s met loon- en pensioenafspraken. Ieder voor zich.
Harmoniemodel
Misschien wat soepeler met elkaar omgaan en niet al te snel stakingen uitroepen, zeker niet wanneer het gesprek nog steeds gaande is.
Lees meer