Het kabinet wil het aantal mensen dat met vroegpensioen gaat beperken door daar een maximum aan te stellen en een inkomensgrens in te voeren. Vakbond FNV vindt die voorstellen onacceptabel en zegt door te gaan met stakingen en acties.
Daarmee mislukt vooralsnog de poging van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum (NSC) om de vastgelopen onderhandelingen over het vroegpensioen nieuw leven in te blazen. Hij legde vorige week een bod voor aan werkgeversorganisaties en vakbonden. In elk geval FNV gaat daarmee niet akkoord, blijkt uit een brief die maandag naar de leden is gestuurd.
De partijen keken lang uit naar een gedetailleerd voorstel van het kabinet, omdat geld van het Rijk nodig is voor een nieuwe regeling. Het geld moet echter expliciet komen van de werkgevers, nu is de Overheid wel een van de belangrijkste werkgevers, maar niet het Kabinet.
Nu de contouren van het kabinetsvoorstel bekend zijn, blijkt het voor de vakbond onvoldoende om weer aan tafel te gaan. Volgens de brief zou Van Hijum onder meer hebben voorgesteld dat per jaar maximaal 15 duizend mensen gebruik mogen maken van de nieuwe regeling. Ook wil het kabinet mensen uitsluiten als ze meer dan 74 duizend euro bruto verdienen.
FNV vindt dat het kabinet te veel mensen uitsluit. Als het quotum van 15 duizend is bereikt, heeft de rest ‘pech’, aldus de vakbond.
Hoeveel werknemers, die meer dan € 74.000 verdienen doen zwaar werk? De commissaris van Politie? Maar heeft die zwaar werk? Nee, maar wel voordat deze werknemer, na een lange carriere, uiteindelijk commissaris wordt.
De Vakbonden gaan tekeer tegen het Kabinet, maar moeten bij de werkgevers zijn, die te lang zwaar werk onderbetalen of anders gezegd te weinig premie betalen.
De vakbonden kloppen aan de verkeerde deur en moeten zijn bij o.a. AWVN en MKB-Nederland voor oplossingen.
En daarbij moeten vakbonden de vrees voor een generieke pensioenregeling voor sectoren met incidenteel zwaar werk accepteren. En stakingen brengen bedrijven meer in de problemen, dan dat het oplossingen biedt
Met een steeds verder dalend ledenaantal zouden de vakbonden zich meer populair kunnen maken door gerichte voorstellen te doen. Maar ook achtereenvolgende bewindslieden vanaf Henk Kamp (2010), hebben grote steken laten vallen of zijn eigenlijk op geen enkele manier met goede voorstellen gekomen, maar hebben het probleem voor zich uitgeschoven. En nu mag het huidige "kabinet" het gaan oplossen, dat wat alle voorgangers hebben laten liggen?