Minister: 'onwenselijk' dat personeel Transavia vrij heeft met WW-uitkering

di 1 apr 2025  |  Bron: HR-kiosk & NOS Follow the Money  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

Tijdelijk werkloos en WW-uitkering

Minister Van Hijum (Sociale Zaken) vindt het "onwenselijk" dat cabinepersoneel van Transavia vrij heeft, terwijl ze intussen een WW-uitkering ontvangen. Dat schrijft Van Hijum in antwoord op Kamervragen.
De opvallende constructie werd eerder deze maand beschreven door onderzoeksplatform Follow the Money (FTM). Door een 'piek-dalcontract' kunnen Transavia-werknemers 46 weken per jaar werken en 6 weken per jaar niet. Over die laatste weken ontvangen ze 75 procent van hun salaris, in de vorm van een WW-uitkering. Ze hebben dan wel een sollicitatieplicht.
Volgens FTM hebben op dit moment honderden Transavia-werknemers zo'n vast contract. Zij zijn rond de kerst lang vrij, zonder dat het vakantiedagen of veel geld kost. Ook voor Transavia is het voordelig: zij hoeven in een rustigere periode geen mensen in te zetten, terwijl het UWV de WW-uitkeringen betaalt.
De contractvorm bestaat bij Transavia sinds 2013. Sindsdien gaat het naar schatting om miljoenen euro's aan uitkeringen.

Recht op loon

Het UWV geeft die WW-uitkering, omdat de Transavia-werknemers aan alle regels daarvoor voldoen. Het maakt voor de uitkeringsinstantie niet uit of een arbeidscontract daadwerkelijk is beëindigd, want het kijkt of werknemers wel of geen recht op loon hebben.
Desondanks is ook de uitkeringsinstantie niet blij met de constructie van Transavia. "Het UWV heeft deze constructie eerder gesignaleerd bij het ministerie van Sociale Zaken, maar dat heeft nog niet geleid tot verandering", laat een woordvoerder weten.

Werkgevers ontlopen verantwoordelijkheid

Ook minister Van Hijum ziet dit soort contracten dus liever niet. Volgens hem zoekt Transavia "de randen van het arbeids- en socialezekerheidsrecht op". Hij verwacht in 2027 een nieuwe wet voor oproepcontracten in te voeren, waardoor de constructie van Transavia uiteindelijk niet meer mogelijk is.
"Door de arbeidsovereenkomst op deze manier vorm te geven, wordt dit ondernemersrisico volledig afgewenteld op de samenleving", schrijft hij aan de Tweede Kamer. "Dit vind ik onwenselijk, omdat werkgevers op deze manier hun verantwoordelijkheid ontlopen."
Transavia zegt in een reactie dat het als seizoensbedrijf verschillende contractvormen hanteert voor cabinepersoneel, waaronder het zogeheten piek-dalcontract.
"Het contract is, zoals al onze arbeidsovereenkomsten, vastgelegd in de cao en betreft een contract voor onbepaalde tijd. Dit contract voldoet volledig aan de geldende wet- en regelgeving", zegt een woordvoerder. "Dat er met deze constructie aanspraak kan worden gemaakt op WW vindt buiten Transavia om plaats en wordt getoetst door het UWV."

Ambulante werknemers

Redactie:  in de Horeca is het gebruikelijk dat werknemers aan het einde van het seizoen worden ontslagen en dan een oproepcontract krijgen.
Tussentijds kan de werknemer worden opgeroepen, waarbij de verdiensten voor 75% in mindering worden gebracht op de uitkering.

De situatie bij Transavia lijkt op seizoensarbeid, maar heeft toch de werking van een contract voor "onbepaalde tijd" dat een korte periode van minder werk wordt onderbroken. Om de schijn op te houden heeft de werknemer wel sollicitatieplicht elders.
Gelet op de contractsituatie heeft het er alle schijn van dat de werkgever de medewerkers wel bindt en van de werknemer wordt verwacht dat deze na de WW-periode weer gewoon aan het werk gaat in dezelfde functie.

Wat ons betreft gaat het hier om een risico de werkgever betreffende:

Ingevolge artikel 7:627 BW heeft als hoofdregel te gelden dat de werkgever geen loon verschuldigd is indien de werknemer geen arbeid verricht. Krachtens artikel 7:628 BW dient de werkgever het bedongen loon evenwel door te betalen als de werknemer niet kan werken door een oorzaak die in redelijkheid voor rekening van de werkgever komt. Daarbij speelt de voorzienbaarheid van bedoelde oorzaak een cruciale rol.