Honderden miljoenen euro’s aan pensioengeld blijven liggen

Opinie  |  ma 30 mei 2022  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

Een paar honderdduizend pensioengerechtigden zijn niet te vinden, wanneer pensioenfondsen het pensioen willen uitbetalen. Dat ligt deels aan de slechte pensioenadministraties, maar nog veel meer aan de deelnemers zelf, die geen adreswijzigingen doorgeven.
 
Maar er is nog een veel groter probleem. Van de pensioendata klopt 30 tot 40% niet eens is onze ervaring bij steekproeven bij een aantal pensioenfondsen. Maar gelukkig kan bijna niemand dat bewijzen. De naïeve inwoner van dit land gooit alle informatie (vaak nog zonder te lezen) in de oud papierbak.
In contacten met werknemers (of vaak hun echtgenote) die pensioengerechtigd denken te zijn, wordt ons regelmatig de vraag gesteld: waar blijft mijn pensioen? Op onze vraag (om de relatie te helpen en richting te geven waar te informeren) wat het arbeidsverleden is, is steevast het antwoord: ja dat weet ik allemaal niet meer.
 
De meerderheid van de gerechtigden kan dus helemaal niet eens bewijzen dat de hoogte van het pensioen niet klopt. Naïef denkt men dat anderen dat toch wel zullen bewaren, of niet soms?
 
Het is belachelijk dat voor 2% loonsverhoging er gedreigd wordt met een staking, terwijl voor bijna 30% premie (na aftrek van de AOW-franchise) bijna niemand deze gegevens bewaart.
 
Afgezien van het feit dat de rekenrente, die de dekkingsgraad (verantwoording) naar de toekomst moet vaststellen, al een onmogelijke maatregel is.
We moeten meer haast maken met het nieuwe pensioenstelsel, maar wat is nu het probleem? Er is veel meer geld in kas dan er ooit uitbetaald zal worden! Lees ook

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info