D66 volgt mening van HR-managers: iedereen een vaste baan!
Opinie | di 6 sep 2016 | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: 1, 2%, ZZP, Flexwerker, WWZ
Wie een vaste baan wil, moet die kunnen krijgen is de mening van D66-leider Alexander Pechtold.
83 procent van de nieuwe banen was afgelopen jaar óf een uitzendbaan, óf tijdelijk werk. En wie zo'n baan krijgt, leidt vaak een onzeker bestaan, zegt Alexander Pechtold. Daaraan moet volgens zijn partij een eind komen. Op dit ogenblik heeft 54 procent van de werknemers tot 35 jaar heeft een tijdelijke baan. "Werkgevers moeten afkicken van het veelvuldig inzetten van goedkope flexwerkers voor werk dat helemaal niet tijdelijk is", zegt Pechtold. "Dat accepteren we niet langer."
Nog nooit zo weinig vaste contracten
Mede gesteund door D66 werd in 2014 de Wet Werk en Zekerheid (
WWZ) aangenomen. Die had flexwerkers en andere tijdelijke krachten meer zekerheid moeten bieden. Maar het percentage nieuwe vaste dienstverbanden is nog nooit zo laag geweest.
D66 zegt dat er nergens ter wereld zo weinig mensen met een tijdelijk contract doorstromen naar een vaste baan als in Nederland. De wet werd in 2014, ondanks vele protesten van deskundigen, toch door een meerderheid van de Tweede Kamer w.o. D’66 van Pechtold, aangenomen.
Opmerkelijk ook dat ondanks allerlei voorgestelde reparaties Minister Asscher blijft volhouden dat de WWZ een succes is.
De NVP (Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatie Ontwikkeling) deed indertijd een persbericht uit, waarin de nieuwe wetgeving vooral werd bekritiseerd, vanwege het nadelige effect voor ouderen. Maarten Camps, directeur generaal van het Ministerie van Economische Zaken belde mij (Andries Bongers) op 18-1-2013 persoonlijk op en zei op verontwaardigde toon dat de NVP er volkomen naast zat.
Opmerkelijk ook dat ondanks allerlei voorgestelde reparaties Minister Asscher blijft volhouden dat de
WWZ een succes is. Asscher vindt dat het ontslagrecht nu eerlijker en zorgvuldiger verloopt en ziet geen reden de wet ingrijpend te wijzigen, zo schrijft hij in zijn halfjaarlijkse evaluatie (juli 2016) van de Wet Werk en Zekerheid (
WWZ). De wijziging van het ontslagrecht lijkt te doen wat is beoogd, zegt de minister. Het ontslag verloopt volgens hem 'zorgvuldiger, eerlijker en sneller.' Een contract wordt bovendien vaker met wederzijds goedvinden beëindigd en ook dat was beoogd, aldus Asscher.
Neen, minister Asscher. Waarom er vaker een “vaststellingsovereenkomst” wordt afgesloten is om een procedure via het UWV of de rechter te voorkomen. Dat zegt alles over de nieuwe wet.