Indexatie mogelijk in de ijskast en het nieuwe pensioenstelsel in de diepvriezer?
Opinie | do 19 okt 2023 | Bron: HR-kiosk & De Telegraaf | Auteur: Andries Bongers | Trefwoorden: Invaren, Nieuwe Pensioenstelsel, Pensioenfondsen, Rendement, Beleggingskosten, Beheerskosten, Dekkingsgraad, Indexeren
Pensioenfondsen zitten ruim in hun jasje. Ondanks wat tegenvallende beleggingsresultaten van de laatste tijd zien we dat het vermogen van de meeste pensioenfondsen in relatie tot de verplichtingen riant is. En ook als we de vermaledijde rekenrente nog steeds blijven toepassen zitten veel pensioenfondsen boven de minimale dekkingsgraad van 105%. Maar toch denken experts (?) dat de indexeringen niet doorgaan vanwege de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.
Er werd ons beloofd dat in het nieuwe pensioenstelsel veel gemakkelijker geïndexeerd kon worden, sterker nog we konden er zelfs op vooruitlopen.
Nu krijgen we de boodschap dat dit wel eens kan tegenvallen omdat er hoge kosten worden gemaakt met de overgang naar het nieuwe stelsel.
Nog steeds is nauwelijks aangetoond waarom we zo noodzakelijk naar een nieuw stelsel moeten.
Daarbij is het zogenaamde invaren (het overzetten van collectieve vermogens naar individuele potjes) een klus, die vele miljarden gaat kosten. Voor de duidelijkheid: als iets veel gaat kosten verdwijnt een belangrijk deel van het geld in andere zakken.
Maar wat steeds maar vergeten wordt, is dat ongeveer 30% van alle individuele gegevens van pensioengerechtigden gewoon niet kloppen, wat uit neutrale onderzoeken bij een aantal pensioenfondsen blijkt.
Gelukkig maar dat de meeste gerechtigden totaal niet weten wat hun rechten zijn, omdat ze belangrijke gegevens gewend zijn om die jarenlang weg te gooien.
Beheerskosten
Wat nauwelijks of geen aandacht (meer) krijgt, zijn de exorbitante beheerskosten. Wanneer je een eenvoudige rendementsberekening maakt, met zelfs een laag percentage van bijvoorbeeld 2%, is het verschil met het eindkapitaal en datgene wat nodig is om een pensioen te financieren (inclusief
AOW) van 70% van het middelloon schrikbarend hoog. En dan rekenen we nog niet eens met een rendement van gemiddeld 6% die pensioenfondsen maken op hun beleggingen. Lees
Rendement pensioenpremie
Mag ik een voorspelling doen: het invaren (verdelen van het geld) zal jarenlang duren en uitmonden in een regelrechte ramp, waarbij het aantal rechtszaken zelfs nog gelimiteerd zullen zijn vanwege gebrek aan bewijslast.
Lees ook The Great Robbery.
Lees meer