Tellen de meeruren (flexuren) mee voor het vaststellen van mijn uitkering bij ziekte?

Vraagbaak  |  vr 20 nov 2020  |  Trefwoorden: , , ,

Vraag

Al meer dan 10 jaar werk ik meer dan 40 uur per week terwijl ik een 36-uur contract heb.
De uitbetaling van de flexuren waren dus een fijn "extraatje", een soort van stiekem sparen dus. De laatste tijd ben ik mij echter gaan realiseren dat ik hier nadeel van heb bijv. bij ziekte.
Vorige maand ben ik ziek geweest, waardoor ik die 13-weken regel nu niet hard kan maken. Tellen die tien jaar ervoor echt niet mee? Overigens werden mijn ziekte uren begin vorig jaar wél aangevuld naar 5 dagen van 8 uur.
Zou ik op basis hiervan toch een contract aanpassing kunnen vragen naar 40 uur?

Antwoord

In de door jou aangehaalde pagina van HR-kiosk.nl gaat het om meeruren. Dus meer uren die in de arbeidsovereenkomst staan vermeld, dus geen overuren.
Wanneer je een 36-uurs contract hebt, is de vraag of dat een reguliere arbeidstijd is en de meeruren in feite overwerk.
Is er een CAO van toepassing en wat staat er over de “normale werktijd” vermeld? Is dat 36 of 40 uur? Of zijn er meerdere mogelijkheden voor uw collegae (en u).
Wanneer de normale werktijd 40 uren per week is, dan is jouw contract inmiddels (door meer dan 13 weken zo te werken) ook 40 uren geworden.
Het gaat eigenlijk om het “vermoeden van een rechtsgrond”  m.b.t. het aantal werkuren. De rechter heeft ooit daarvoor een norm van 13 weken gesteld. Dus niet als je eens een paar dagen extra werkt.
In jouw geval is jouw arbeidsovereenkomst als gevolg van structureel meerwerken dus 40 uur per week, tenzij de gebruikelijke werktijd voor iedereen of een speciale groep 36 uren is.
 Bij ziekte + vakantietoeslag dient over het volle loon zowel de ziektedagen te worden doorbetaald, als de vakantietoeslag van 8%,

Over welke periode van 13 weken? 
Een vraag die daarna werd gesteld: over welke periode moet dan het gemiddelde genomen worden. Het antwoord is hier: over de 13 weken aan de ziekte voorafgaand en dat bedrag delen door 3 om daarmee het maandsalaris als uitgangspunt voor de loondoorbetaling te verhogen.