Moet bij een massaontslag de CEO niet als eerste worden ontslagen?

Opinie  |  za 10 aug 2024  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,




Bij een zeeschip op de grote vaart zet de kapitein de koers uit en stuurt regelmatig een paar graden bij wanneer dat nodig is. Hij gaat dus niet na een paar dagen varen ontdekken, dat hij de verkeerde richting heeft genomen om vervolgens 60 graden stuur- of bakboord te gaan. Laat staan dat hij eerst actie onderneemt, wanneer het schip al op de klippen is gelopen of gestrand.

Visie, strategie en doelstellingen

Wanneer een CEO eerst na meerdere jaren ontdekt dat op basis van verkeerde aannames er honderden mensen moeten worden ontslagen, drastisch bezuinigd en de tarieven verhoogd moeten worden en dan ook nog eens een subsidie aan het Rijk gaat vragen, zou deze CEO toch als eerste ontslagen moeten worden?
Een goed geleid bedrijf heeft een duidelijke visie, gebaseerd op kennis van de “markt” en ingeschatte ontwikkelingen. Op basis daarvan worden een strategie, doelstellingen en actieplannen bepaald. Zo’n visie als uitgangspunt moet echter wel regelmatig getoetst  worden.

Zien we het nog steeds goed; moeten we misschien onze strategie en doelstellingen op basis van nieuwe signalen enigszins bijstellen?

Economie is vrij eenvoudig, wanneer je van een "ceteris paribus"-clausule uitgaat, maar helaas de wereld verandert en ook nog steeds sneller.



Andries Bongers

Andries Bongers Meer info