Missie, Visie, Strategie, Doelstellingen en Actieplannen

Opinie  |  wo 2 okt 2024  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

Zonder Visie geen Strategie, zonder strategie geen doelstellingen

Als moderator in diverse sessies met leidinggevenden van een onderneming konden deze geen goed antwoord geven op de eenvoudige vraag: wat is jullie strategie? Hoe kun je dan persoonlijke doelstellingen met argumenten onderbouwen?
Een zichzelf respecterende organisatie of bedrijf heeft een missie en een visie. Deze zijn het fundament van de organisatie.

Wat is een missie?

In een missie worden de normen en waarden en meestal ook het doel van een organisatie beschreven. Een missie is meestal blijvend en verandert niet elk jaar, maar een strategie en de daaruit volgende doelstellingen en concrete actieplannen zullen wel periodiek moeten worden bijgesteld.

Een visie is het beschrijven van een ambitie gebaseerd op een vergezicht naar de toekomst.

In een visie wordt vermeld wat de toekomstverwachtingen van de organisatie zijn en welke bijdrage de organisatie aan de maatschappij wil leveren. In een visie krijgt de missie handen en voeten.
Een visie wordt beschreven voor een bepaalde periode, wordt geëvalueerd en indien nodig bijgesteld. Periodiek wordt ook gekeken of datgene wat gedaan wordt nog steeds in lijn is met de missie van de organisatie.
Een visie is niet alleen van belang voor de organisatie in zijn geheel, maar een leidinggevende gaat ook uit van deze visie voor zijn afdeling.
Vanuit deze visie wordt, eerst na een grondige analyse van alle verwachtingen en  het beoordelen van de verkregen informatie, een plan met exacte doelstellingen gemaakt. Dat is de juiste volgorde.


                                                           
Door concrete doelstellingen te maken kun je met betrokkenen komen tot actieplannen op organisatie- en individueel niveau.

Verantwoordelijkheden en bijsturen

Aan actieplannen moeten ook duidelijk verantwoordelijkheden worden gekoppeld en periodieke rapportering.
Het vervelende van actieplannen is dat, wanneer je verder gaat met het concretiseren, je ontdekt dat je vergezicht niet helemaal meer klopt met de aanvankelijke indrukken. Dus moet steeds de vraag gesteld worden of de koers enigszins verlegd moet worden en je visie en doelstellingen aangepast moeten worden aan de veranderende omstandigheden en niet star vasthouden aan uitgangspunten uit het verleden.
Een visie is altijd een momentopname. Wanneer je een visie wil presenteren leg dan goed uit waarom je tot deze ambitie bent gekomen. Het lijkt natuurlijk compleet om ook maar meteen ook alle daarop volgende doelstellingen en actieplannen uit te spreken. Doe dat niet!
Dat maakt misschien de indiener van de visie wat kwetsbaarder maar geeft wel het respect voor de ontvanger weer. Dat is zowel in het bedrijfsleven, maar ook voor de politiek het geval.

OR en medewerkers

Ik heb aan directies altijd geadviseerd om niet met dichtgetimmerde kwantitatieve doelstellingen te komen, waar bijvoorbeeld de OR alleen maar mee kan instemmen of afwijzen en feitelijk geen enkele inspraak heeft. Geef ze de kans (en spoor ze aan) om mee te denken en maak het daarom tot een gezamenlijk project en collectieve verantwoordelijkheid.
Beschrijf eerst de situatie en de eventuele plannen en overleg dan over de oplossingen en laat inspraak toe.  Verwacht dan als OR ook niet dat bij een visie meteen alle doelstellingen zijn ingebakken. Daar ga je samen over!
Lees ook: de Celfilosofie van Eckart Wintzen

Tweede Kamer

In de Tweede Kamer probeerde de oppositie het Kabinet in verlegenheid te brengen door te suggereren  dat het Kabinet wel met plannen kwam, maar deze onvoldoende had onderbouwd.
Het getuigde van een inmiddels achterhaalde strategie van voorgaande Kabinetten, waarbij de plannen door een regeerakkoord al volledig dichtgetimmerd waren. Enige inbreng van de oppositie was meestal alleen voor de bühne en had nauwelijks of geen invloed op de inhoud.
N.B. Het Kabinet heeft bij de samenstelling op instigatie van de NSC afgedwongen dat de Tweede Kamer juist meer invloed zou hebben op de invulling. Zal dit ooit begrepen worden?
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info