Reizen van huis naar klant in de Thuiszorg
Vraagbaak | ma 9 dec 2024 | Trefwoorden: Woon-werkverkeer, Reiskosten, Thuiszorg, Arbeidstijdenwet, Werktijden, Actiz, EU-richtlijn
Vraag
Mijn werkgever in de Thuiszorg wil geen uren betalen wanneer ik vanuit huis naar een cliënt reis. En ook de minuten die ik maak vanwege het reizen tussen twee cliënten in worden niet betaald.
De werkgever beroept zich op de cao.
Antwoord
Ten eerste gaat de arbeidswet boven de cao, met een enkele uitzondering wanneer duidelijk in de wet staat, dat hiervan mag worden afgeweken. In uw geval is er sprake van dwingend recht.
De tussenuren moeten ook als werkuren worden vergoed. Zie;
Thuiszorg | HR-kiosk.nl
Maar het reizen van huis naar klant is een wazige richtlijn van de
EU. Lees hieronder
EU richtlijn
De
EU richtlijn v.w.b. het reizen van woning naar klant is nogal tegenstrijdig.
Werknemers die reizen naar een klant, mogen de reistijd als werk meetellen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald*. Daardoor hebben veel werknemers mogelijk recht op meer geld of op een reductie van het aantal werkuren. Het hof stelde ook dat de uitspraak met onmiddellijke ingang van kracht is. De uitspraak is bedoeld voor werknemers zonder vaste werkplek, die vanuit huis naar verschillende locaties moeten reizen.
De uitspraak heeft overigens alleen betrekking op de normen van de Arbeidstijdenrichtlijn. Deze geven aan hoeveel iemand mag werken en hoeveel rusttijd iemand moet krijgen. De richtlijn zegt niets over betaling van deze uren. Ook het Europese Hof geeft in de uitspraak expliciet aan dat de werkgever de betaling van de reisuren bepaalt. Loon is een arbeidsvoorwaardelijke afspraak die tussen werkgever en werknemers(organisatie) gemaakt wordt. De uitspraak heeft dus geen rechtstreeks gevolg voor de hoogte van loonkosten in Nederland
Het moet wel als werk worden meegeteld, maar niet of het betaald moet worden. Dus feitelijk alleen v.w.b. de arbeidswedgeving inzake arbeidstijden.